‘Miami Vice’: stoere mannen zonder sokken

Vanaf vanavond draait de film Miami Vice in de bioscoop.

Op internet is veel jaren tachtig nostalgie. Miami-vice.org trekt fanatieke fans.

De retro-shirts, afgekeken van de jaren ’80, zijn helemaal hip. Miami Vice

Roze flamingo’s tegen een rode zonsondergang, speedboten, mojito’s, zonnebrillen en instapschoenen zonder sokken: zo zag de wereld van Miami Vice eruit. Met het uitkomen van de film, gebaseerd op de televisieserie, begint voor veel dertigers een trip down memory lane. Op internetfora zoemt het van de jaren tachtig nostalgie.

Op miami-vice.org zijn ze het fanatiekst. Fans uit de hele wereld komen er samen. Ze verkneukelen zich over de conventie in 2009, waar fans en oud-acteurs elkaar zullen ontmoeten voor het 25-jarig Miami Vice-jubileum. Ze wisselen tips uit over de Miami Vice dvd’s, verhandelen collectors items en krijgen antwoord op de vraag waarom Don Johnson met de serie stopte (in de filmwereld dacht hij – onterecht – meer te verdienen).

Ook Nederlanders houden zich op op het forum. Geen wonder. „Het was een baanbrekende serie in die tijd”, zegt Harold Denkers (36), die zelf Miami-vice.nl host. De site heeft dagelijks zo’n 300 hits, maar het aantal ‘hardcore-fans’ schat Denkers op enkele tientallen. „De lay-out, de acteurs, de manier waarop de muziek onder de beelden werd gezet. Dan klonk er onder een emotioneel stukje In the Air tonight van Phil Collins. Dat is vanaf die tijd gewoon geworden, maar toen was het nieuw.”

Ook zijn site druipt van de nostalgie. De duistere kant van de jaren ’80 waarop de serie zinspeelde – materialisme, de war on drugs, corruptie bij de CIA – lijkt aan de fans voorbij te gaan. ‘We werden in de jaren ’80 veel minder gebombardeerd met ideaalbeelden en materiële zaken dan de kids van nu’, verzucht GoldCoast OCB uit Havana aan de Waal op de site. Denkers zelf herinnert zich de jaren ’80 als ‘een tijd waarin alles rustiger was. Toen kon je nog versteld staan dat twee kerels elkaar in het gezicht mepten en that’s it. Zonder messen en pistolen, zonder extreem radicale groeperingen. Je kon je buurman nog vertrouwen. Daarom gaan mijn gedachten graag terug naar die tijd. Miami Vice helpt daar een beetje bij’. De film gaat hij vanavond in Antwerpen bekijken. Met gemengde gevoelens. „Ik ben bang dat het een groot commercieel gebeuren gaat worden.”

Ook Mario Olivier (34) houdt zijn hart vast nu hij de recensies uit het buitenland heeft gelezen. Oliviers blognaam op zijn site miamiaandemaas.nl is Sonny Crockett. Hij noemt zichzelf een ‘gematigd fan’. Toch vloog hij in 1999 voor drie weken naar Miami om met eigen ogen de wereld te zien waar hij als jongen van 12 voor thuis bleef. In een huurauto cruiste hij langs alle locaties die een voormalig cameraman op het web had gezet. „Het was precies wat ik ervan verwacht had. Veel art deco, pasteltinten, mensen die met hun uiterlijk bezig zijn.” Dat deed hij in de tijd van Miami Vice ook. „Ik kleedde me ernaar, met colbertje en wijde bandplooibroeken. Iedereen deed dat. Armani pikte die trend zelfs op.”

Een paar jaar geleden begon hij zich weer in zijn oude hobby te verdiepen. Via duistere hoekjes op het internet kwam hij in contact met acteur Philip Michael Thomas (Ricardo Tubbs). Tot zijn verbazing mailde hij terug. Thomas hield zich nu bezig met zijn eigen toneelproductie in Miami en met het promoten van fitnessartikelen. Mario Olivier vroeg hem naar zijn mening over de film. ‘I have been asked to give my opinion about the Miami Vice movie from journalists around the world but have declined all interviews. Honestly I have not seen the movie so I could not tell you or anyone else my opinion about it. Sorry I can’t say any more about it. You can go on the web and read the reviews from people who have seen it.’ Toch lijken zijn bijgevoegde links met filmrecensies, die uitsluitend negatief waren over Miami Vice, te verklappen dat de film zijn goedkeuring niet kan wegdragen.

„Het heeft z’n charme, dat iemand je meteen terugmailt”, zegt Olivier. „Hij heeft in elk geval geen sterallures. Maar aan de andere kant dacht ik: het is niet meer wat het geweest is.”

www.miami-vice.org, www.miami-vice.nl, www.miamiaandemaas.nl

    • Maartje Duin