LPF verliest leider door ‘machtsstrijd’

Fractievoorzitter Gerard van As (LPF) heeft gisteren zijn partij verlaten en heeft zich aangesloten bij de eenmansfractie van oud-LPF’er Hilbrand Nawijn. Volgens Van As is hij het slachtoffer van een machtsstrijd in de partij.

Gisteren, tijdens een bijeenkomst tussen de fractie en partijvoorzitter Bert Snel, escaleerde een conflict over het partijleiderschap. Snel presenteerde daar een enquête onder leden, waaruit bleek dat zij Mat Herben als politiek leider van de LPF zien, niet Van As. Op basis daarvan vond Snel dat Van As zijn fractievoorzitterschap neer moest leggen, ten gunste van Herben.

Mat Herben was in 2002 de eerste fractievoorzitter van de LPF. In 2003 was hij lijsttrekker, maar hij trad een jaar later terug, ten gunste van Van As. Van As zegt dat de enquête een opzetje tussen Snel en Herben was om van hem af te komen.

Zij zijn het oneens met de koers van Van As, mede omdat hij oud-LPF’ers benadert om terug te keren naar de partij. Volgens Snel gaat het om „baantjesjagers”, die partij „schade hebben aangericht”. „Ik ben niet uit op de macht in de LPF”, zegt Snel, die ook bestuursvoorzitter is van het Wetenschappelijk Bureau. „Ik handel namens de leden. Die hebben Van As nooit gekozen.”

Snel zegt dat hij ontdekte dat Van As achter de rug van het bestuur van de partij bezig was een eigen partij op te richten. „Ik zat met een kandidaat-Kamerlid te praten, die toen door Van As werd gebeld om met zijn partij mee te doen.”

De val van het kabinet, eind juni, heeft volgens Snel de spanning in de LPF vergroot. CDA en VVD regeren nu in een minderheidskabinet, en rekenen informeel op gedoogsteun van de LPF. „We voelden ons voor het blok gezet”, zegt Snel. Hij ergerde zich aan uitspraken van Van As dat de LPF het kabinet „niet voor Pietje Paardenlul” zou steunen.

Op 30 september stellen de LPF-leden de lijst vast. In peilingen staat de partij op nul zetels. In juli vertrok Kamerlid Margot Kraneveldt naar de PvdA. Haar opvolger Gonny van Oudenallen begon een eenmansfractie. Eerder trok Nawijn zich al terug uit de fractie, die nu nog uit vijf Kamerleden bestaat.