Kuyt van Feyenoord naar Liverpool

Voetballer Dirk Kuyt verlaat Feyenoord. Hij heeft voor vier seizoenen getekend bij de Engelse topclub Liverpool. Liverpool zou 18 miljoen euro betalen voor de aanvaller.

De 26-jarige Kuyt, gisteravond nog actief met het Nederlands elftal in een oefenwedstrijd tegen Ierland, reisde vanochtend vanuit Dublin naar Liverpool. Vanavond legt hij medische tests af bij zijn nieuwe club. Hij wordt morgen voorgesteld als de nieuwe aanwinst. Kuyt is speelgerechtigd voor het eerste duel van Liverpool in de competitie, zaterdag bij Sheffield United. Hij kan ook spelen in het Champions League-duel tegen Maccabi Haifa volgende week.

Deelname aan de Champions League was voor Kuyt een voorwaarde voor een transfer. Bij Feyenoord groeide hij de afgelopen drie seizoenen uit tot een publiekslieveling, maar hij slaagde er met deze club niet in een grote prijs te winnen of kwalificatie voor de Champions League af te dwingen. Kuyt maakte in 101 duels voor Feyenoord 71 doelpunten.

Met 18 miljoen euro is Kuyt de op een na duurste door een Nederlandse club verkochte voetballer ooit. Chelsea betaalde in 2004 hetzelfde bedrag voor Arjen Robben aan PSV, terwijl Manchester United in 2001 30 miljoen euro betaalde voor Ruud van Nistelrooy. Voor Feyenoord is het een nieuw record. De club kreeg in 1998 8,2 miljoen euro van Glasgow Rangers voor Giovanni van Bronckhorst.

Kuyt reageerde vanuit Dublin enthousiast. „Het is een hele eer om voor een grote club als Liverpool te mogen spelen. Toch verlaat ik De Kuip met gemengde gevoelens.” Feyenoord-voorzitter Jorien van den Herik betreurt het vertrek van de aanvaller net voor de start van de competitie, maar gunt hem zijn ‘droomtransfer’. „Die is in onderling overleg prima tot stand gekomen.”