Keizerlijk graf China ontdekt

Archeologen hebben in de Chinese provincie Shaanxi een 2.500 jaar oud graf ontdekt, dat vermoedelijk toebehoort aan de grootmoeder van China’s eerste keizer, Qin Shi Huang.

Het graf, even buiten China’s oude hoofdstad Xi’an, nu hoofdstad van de provincie Shaanxi, is enkele tientallen kilometers verwijderd van de plek waar in 1974 het wereldberoemde terracotta leger werd ontdekt en van de plek waar zich het het graf bevindt van keizer Qin zelf.

De Chinese archeologen waren al meer dan een jaar bezig met opgravingen en onderzoek op de plaats waar het nieuwe graf is aangetroffen. Ze legden onder andere twee rijtuigen bloot, die elk door zes paarden werden getrokken – wat tijdens de regeerperiode van keizer Qin (221 - 210 voor Christus) voorbehouden was aan koningen en koninginnen). Volgens de China Daily zal nader onderzoek waarschijnlijk een schat aan gegevens opleveren over de inrichting van het graf van keizer Qin, de man die China voor het eerst verenigde.

Aangenomen wordt dat het opgedolven terracottaleger bij Xi’an, tegenwoordig een van China’s belangrijkste toeristische attracties, diende om de overleden keizer Qin te beschermen. Maar zijn eigen graf is ongeopend. Het bevindt zich in een heuvel in de buurt van het terracottaleger. Gespeculeerd wordt dat daaronder de hele wereld is nagebouwd, inclusief rivieren van kwik. Maar men aarzelt het te openen uit vrees voor blijvende schade.

De grootmoeder van de keizer is vermoedelijk in het zevende jaar van zijn regeerperiode overleden. In het graf zijn ook ongeveer tien centimeter hoge terracotta figuren aangetroffen, die nu worden beschouwd als de voorlopers van het grote terracottaleger met 8.000 levensgrote strijders.