‘Ik ben weg uit het wespennest’

Eigenlijk was Gerard van As met tegenzin fractievoorzitter van de LPF. Mat Herben probeerde de macht weer te grijpen, zegt Van As, dus daar kreeg hij ruzie mee.

Gerard van As Foto Roel Rozenburg Rozenburg, Roel

Terwijl Gerard van As aan de mobiele telefoon praat, gaat zijn vaste toestel over. Het is een lid van de Fortuynistische Volkspartij dat ooit vertrok bij de LPF. „Die probeerde ik ook terug te halen”, zegt Van As, als hij heeft neergelegd. „Maar Mat Herben was niet geïnteresseerd, die vertrouwt niemand meer.”

Van As heeft een paar chaotische dagen gehad. Maar vandaag is hij rustiger, zegt hij. Hij is afgetreden als fractievoorzitter van de Tweede-Kamerfractie van de LPF, heeft zijn partijlidmaatschap opgezegd en heeft zich bij de al eerder afgescheiden Hilbrand Nawijn aangesloten. „Ik ben weg uit het wespennest. Ik ben het zicht op de partij totaal kwijtgeraakt.”

In een persbericht noemt Van As de jongste rel binnen de LPF diplomatiek „een onoverbrugbaar politiek meningverschil met de partijvoorzitter”, Bert Snel. Nu zegt hij: „Snel is al jaren bezig geweest Mat Herben terug te krijgen op de troon. Zij proberen samen de macht te krijgen in de LPF.” Van As had daar al veel aanwijzingen voor, zegt hij. Hij werd fractievoorzitter in 2004, nadat Herben terugtrad. „Maar Herben en Snel voerden samen overleg zonder mij erbij te betrekken. Ook de afdeling voorlichting werkte buiten mij om. Ze gedroegen zich als informele partijleiders. Blijkbaar voelden ze zich onttroond.”

Ze kregen vaak ruzie, zegt Van As, bijvoorbeeld toen hij probeerde geroyeerde of vertrokken LPF’ers terug te krijgen bij de partij. Hij droeg Olaf Stuger, oud-Kamerlid voor de LPF, voor als kandidaat-lijsttrekker. „Snel zegt nu dat hij niet zat te wachten op oud-LPF’ers. Maar de waarheid is dat ze nu in gesprek zijn met Stuger om lijsttrekker te worden.” Na de val van het kabinet in juli kregen Van As en Snel ruzie over de gedoogsteun aan het minderheidskabinet van CDA en VVD. Van As zei dat hij dat „niet voor Pietje Paardenlul” zou doen. Snel vond dat een onacceptabele uitspraak.

Een bijeenkomst, gisteren, met de fractie en Bert Snel was volgens Van As „de druppel”. Na het vertrek van Nawijn en Margot Kraneveldt (in juli) telt die op papier nog zes leden. Snel kwam met de resultaten van een enquête onder leden, waaruit bleek dat de meerderheid van de leden Mat Herben zag als politiek leider van de LPF. Hij zou dus opnieuw fractievoorzitter moeten worden, Een paar fractieleden waren het daarmee eens, waarop Van As vertrok. „Mijn sollicitatiebrief voor de kandidatenlijst heb ik meteen weer ingetrokken. Het was zo doorzichtig, die enquête stelde niks voor. Er waren 340 leden ondervraagd. Slechts 140 wilden Herben, de Heintje Davids van de LPF, als politiek leider. Op basis daarvan moest ik mijn fractievoorzitterschap inleveren. Zo wilde Snel de macht grijpen.”

Bert Snel is behalve partijvoorzitter ook bestuursvoorzitter van het Wetenschappelijk Bureau van de LPF. „Een niet-transparante dubbelfunctie, zo gaat het er hier dus aan toe. Het Wetenschappelijk Bureau heeft al die jaren niets gepresteerd. Er is alleen een islamdebat gekomen, maar dat heb ik zelf georganiseerd.”

Niet dat hij dat vak met zoveel plezier uitvoerde, zegt Van As. Het waren zware jaren. „Ik heb een hartoperatie ondergaan, ik zat helemaal niet te wachten op deze baan. Ik wilde wel door als Kamerlid, maar wilde geen fractievoorzitter worden. Ik heb naar eer en geweten gehandeld, ik heb orde op zaken gesteld. Maar in de Kamerbankjes achter me zaten mensen met een dubbele agenda. Ik heb 25 jaar de longen uit mijn lijf gelopen voor de politiek. Eerst voor de VVD, daarna de LPF. Ik had op een waardiger afscheid gehoopt.”

    • Guus Valk