Huntelaar verheft scoren tot kunst tegen Ierland

Klaas-Jan Huntelaar scoort voor het eerst tegen Ierland in de 25ste minuut. Zijn doelpunt wordt wegens buitenspel afgekeurd. Foto Pro Shots dublin ierland - nederland vriendschappelijke interland landsdowne road 16-08-2006 huntelaar scoort afgekeurde goal Kanning, Jan

DUBLIN, 17 AUG. - Zelf had hij nog wel een doelpunt meer willen maken. Niettemin beleefde Klaas-Jan Huntelaar met twee treffers en twee ‘assists’ een glorieus debuut in het Nederlands elftal op Lansdowne Road. Zijn veldspel was nog niet vlekkeloos. Hij verloor nog wel eens de bal aan de tegenstander. Maar wie zo nadrukkelijk betrokken is bij alle treffers kan zich dat wel permitteren. Tenslotte draait het spelletje om het maken van doelpunten. En dat heeft Huntelaar tot kunst verheven. In Dublin zette hij gisteravond een eerste stap naar wellicht een veelbelovende internationale carrière.

De 23-jarige Ajacied maakte onder ideale omstandigheden zijn opwachting in Oranje. Zonder een gedegen voorbereiding was het Nederlands elftal op dreef in het vervallen stadion. De bal ging vanaf het begin in een hoog tempo rond en de door blessures geteisterde ploeg van bondscoach Steve Staunton, die acht vervangers moest inpassen, had daar geen goed antwoord op. Na 25 minuten zette Huntelaar de doelpuntenmachine in werking. Toen stond hij op de goede plek na een schot van Arjen Robben. Wat aarzelend ging de bal via keeper Paddy Kenny in het doel. De treffer werd door de Noorse arbiter Tom Henning Overbo ten onrechte wegens buitenspel afgekeurd. Het was slechts uitstel van executie.

De primeur van het eerste doelpunt in het grote Oranje kwam even later, toen de vrij gelaten Huntelaar een corner van Denny Landzaat inkopte. Bij 0-2 stelde hij met een geraffineerd hakje Robben in staat te scoren. De derde kreeg hij aangereikt door uitblinker Rafael van der Vaart. „Met een stiftje schoot ik de bal in het net, mijn mooiste doelpunt”, verklaarde Huntelaar later. En bij de vierde treffer schoof hij de bal door het midden in de diepte voor Robin van Persie, die via de lat inschoot. „Het was al met al een eenvoudige klus”, zei de uitblinker van Lansdowne Road.

De Ieren leden twee weken voor de eerste EK-kwalificatiewedstrijd tegen Duitsland een van de grootste nederlagen uit de historie. In het centrum van de defensie maakten John O’Shea en Andy O’Brien een hulpeloze indruk. Het was een geschikte avond voor Marco van Basten om de weg in te slaan naar het EK van 2008 in Zwitserland en Oostenrijk. De bondscoach, zelfs door zijn eigen aanvoerder Edwin van der Sar bekritiseerd wegens het niet selecteren van Ruud van Nistelrooy en Mark van Bommel, voelde zich niet geroepen triomfantelijk te wijzen op zijn gelijk. „Ik ben blij dat we een goede wedstrijd hebben gespeeld”, zei hij slechts. „Huntelaar heeft het prima gedaan, maar dat geldt voor nog tien spelers. Je geeft van tevoren aan wat je van een spits verwacht en dan moet je afwachten hoe hij daar een eigen invulling aan geeft. Ierland was weliswaar niet op volle oorlogssterkte, maar het blijft een lastige tegenstander. We hebben progressie geboekt, want in de kwalificatie voor het wereldkampioenschap hadden we ook moeite met de zwakkere tegenstanders.’’

Dat laatste is zonder meer waar. De opbouw, twee jaar onder Van Basten een bron van zorg en ergernis, bleek met name dankzij de inbreng van de andere debutant, Stijn Schaars, veel beter verzorgd. De speler van AZ stelde zich altijd goed op, speelde de bal telkens strak in de voeten van een ploeggenoot en maakte bijna geen fouten. Het leek of Schaars al jaren in Oranje meespeelde. Hij opereerde met de zogenoemde ‘punt naar achteren’, dus op de positie van Wesley Sneijder, die had afgezegd wegens zijn zwangere vrouw. Op de linkshalfpositie, waar hij ook kan spelen, excelleerde Rafael van der Vaart. De aanvoerder van HSV onderstreepte daarmee dat hij na een voetoperatie nog niet honderd procent fit was op het WK in Duitsland.

In de tweede helft mocht ook Dirk Kuyt, eveneens in de hiërarchie gepasseerd door Huntelaar, het veld betreden waarop Oranje in 2001 deelname aan het WK in Zuid-Korea en Japan verspeelde. Hij verving Arjen Robben, die kampte met een hamstringblessure. Later liet Van Basten tevens linksback Urby Emanuelson en Theo Janssen, die Schaars verving, debuteren. De bondscoach: „Het grote winstpunt van deze avond was dat ik een aantal nieuwe spelers op het hoogste niveau heb kunnen bekijken. Zij moeten de kans krijgen zich te blijven ontwikkelen. Zo kunnen ze de lijn van het succesvolle jeugd-EK doortrekken.”

In een groep met Albanië, Wit-Rusland, Bulgarije, Luxemburg en Roemenië kan Van Basten zich nog wel wat experimenten veroorloven. Te meer daar de eerste twee teams van elke poule zich plaatsen voor het EK. Op 2 september begint in Luxemburg de lange marsroute naar finalestad Wenen. Vier dagen later is Wit-Rusland te gast. Op 7 oktober volgt een eerste serieuze test in Bulgarije. Het sterke debuut van Huntelaar en Schaars laat onverlet dat Van Bommel en Van Nistelrooy niet misstaan in de Oranjeselectie. Al zullen ze moeite hebben met een plek op de bank. Op de vraag of er voor 2 september nog bijzondere spelers worden opgeroepen, antwoordde Van Basten grijnzend: „Zeg nooit nooit.”

Ierland 0 Nederland 4

25. Huntelaar 0-1, 40. Robben 0-2, 53. Huntelaar 0-3, 71. Van Persie 0-4. Schds: Overbo (Noo). Tsch: 42.400. Gele kaart: Landzaat (Nederland).

    • Erik Oudshoorn