Huntelaar imponeert

Huntelaar bewijst zich als nieuwe spits van Oranje met twee treffers en twee assists.

Bondscoach Van Basten doet kritiek met 4-0 zege op Ierland even verstommen.

Uitblinker Klaas-Jan Huntelaar duelleert met de Ier Steve Finnan. Foto AP Netherlands Klaas Jan Huntelaar in action against Repulic of Ireland's Steve Finnan in the International Soccer friendly at Lansdown Road, Dublin, Republic of Ireland, Wednesday, Aug.16, 2006. (AP Photo/Peter Morrison) Associated Press

Marco van Basten had zich gisteravond geen betere tegenstander kunnen wensen dan de ernstig verzwakte Ieren. Nu de druk op de bondscoach van Oranje na het zwakke optreden op het WK en het verrassende selectiebeleid toeneemt, speelde het Nederlands elftal op Lansdowne Road aantrekkelijk, initiatiefrijk en dominant. Dat is het voetbal dat Van Basten voor ogen had toen hij in 2004 aantrad.

Jammer genoeg voor de keuzeheer leverde de 4-0 overwinning in de vriendschappelijke ontmoeting niet meer op dan wat zelfvertrouwen. Het is nu zaak voor Van Basten de lijn in de komende EK-kwalificatiewedstrijden begin september tegen Luxemburg (uit) en Wit-Rusland (thuis) voort te zetten. Qua niveau zullen die landen niet veel onderdoen voor het Ierland van coach Steve Staunton dat een groot aantal vaste krachten door blessures moest missen.

In de aanloop naar de eerste wedstrijd van het Nederlands elftal na de uitschakeling op het WK tegen Portugal kreeg Van Basten van verschillende kanten kritiek te verduren op zijn selectiebeleid. Het ontbreken van met name Van Bommel en Van Nistelrooy zorgde bij vele voetbalkenners inclusief aanvoerder Edwin van der Sar voor verontwaardiging. Spelers van respectievelijk FC Barcelona en Real Madrid die moesten wijken voor international weinig ervaren eredivisiespelers zoals Stijn Schaars (AZ) en Klaas-Jan Huntelaar (Ajax). Van Basten bleef de rust zelve. Op koele toon stelde de bondscoach dat hij eenvoudigweg meer vertrouwen had in de jonge talenten dan in de routiniers. Een dag voor het duel met Ierland wees de oud-spits van Ajax en AC Milan er de media nog op dat Huntelaar vooral een betere kopper was dan Van Nistelrooy.

Na 24 minuten bewees Huntelaar voorlopig het gelijk van de bondscoach door een corner van Arjen Robben in te koppen. De nieuwe nummer negen van Oranje deed de rest van het duel de roep om Van Nistelrooy verder verstommen. Vier minuten voor rust stelde de Ajacied met een prachtig hakje Arjen Robben in staat de 2-0 te maken. En in de 53ste minuut zette Huntelaar zelf uit een door Rafael van der Vaart opgezette counter de 3-0 op het bord. In de 70ste minuut stond hij wederom met een assist aan de basis van de 4-0 van Robin van Persie.

De opvolger van Van Nistelrooy had zich tegen Ierland geen beter debuut als international kunnen wensen. Al had de centrumspits liever deze zomer tijdens het WK in Duitsland al zijn opwachting gemaakt voor het Nederlands elftal. Destijds moest Huntelaar echter Van Nistelrooy, Dirk Kuijt en Jan Vennegoor of Hesselink nog voor zich dulden.

Naast Huntelaar voetbalde Schaars tijdens zijn eerste wedstrijd voor Oranje ook met de nodige bravoure. De middenvelder die afgelopen zomer met Jong Oranje nog Europees kampioen in Portugal werd speelde tegen de Ieren ‘met de punt naar achteren’. De talentvolle Schaars lijkt weinig moeite te hebben met de overstap naar het grote Oranje. De voetballer van AZ is fysiek sterk, beschikt over een goede techniek en heeft een scherp tactisch inzicht. Acht minuten voor tijd werd Schaars vervangen door Theo Janssen. De middenvelder van Vitesse en Urby Emanuelson (Ajax) waren de 25ste en 26ste speler die onder Van Basten debuteerden in Oranje.

Door het grote aantal afwezigen bij Ierland kunnen er weinig conclusies getrokken worden na de ruime overwinning van het Nederlands elftal . Al moet gezegd dat Van Basten met zijn eigenzinnige keuzes voorlopig wel de schijn mee heeft.

Ierland-Nederland 0-4

Gespeeld op 16 augustus

Toeschouwers: 44.000

Scheidsrechter: Ovebro

Doelpunten

25 Huntelaar 0-1

41 Robben 0-2

53 Huntelaar 0-3

70 Van Persie 0-4

Gele kaart: 5 Landzaat