Het is nogal stil aan de ontbijttafel van Phonak

Na een omvangrijk doping- schandaal houdt de Pho- nak-formatie na dit seizoen op te bestaan. Een gesprek met ploegleider LeLangue en zijn renners. „Mijn liefde voor het fietsen blijft.”

DEN HELDER, 17 AUG. - Als een wielrenner optimaal wil presteren, moet hij zowel fysiek als mentaal in uitstekende staat verkeren. Ook in de Ronde van de Benelux, die gisteren startte in Den Helder. De blik moet op oneindig, de pedaalslagen niet of nauwelijks gevoeld worden. „Fysiek ben ik best in orde”, stelt wielrenner Koos Moerenhout. „Maar mentaal…” Er volgt een korte stilte. „Makkelijk is het niet. Hij kost moeite om de negatieve spiraal te doorbreken. Moet ik de telefoon dan niet meer opnemen en journalisten niet meer te woord staan? Dat lijkt me ook de oplossing niet.”

Moerenhout is het beu om telkens over de problemen rond zijn ploeg Phonak te spreken, maar beseft dat ook bij mindere tijden om een reactie gevraagd wordt. Dinsdag kreeg hij nog een telefoontje van ploegleider John Lelangue; de ploeg houdt na dit wielerseizoen op te bestaan. Co-sponsor iShares, die na dit seizoen hoofdsponsor zou zijn geworden, wenst zich niet te verbinden aan een ploeg, die negatief in de publiciteit kwam na de dopingaffaire rond Floyd Landis. De Amerikaan werd in de Tour de France betrapt op het middel testosteron. Reden voor zeventien Pro Tour-teams om de internationale wielerfederatie UCI te verzoeken om Phonak (evenals Astana) met onmiddellijke ingang te schorsen.

Sinds dinsdag weten de renners dat ze voor volgend seizoen uit moeten kijken naar een nieuwe werkgever. „Het is raar”, zegt Michael Schär, Zwitsers tijdritkampioen bij de jongeren. „Dit is geen leuke situatie, voor niemand.” Ook de toekomst van het talent Schär (19) is ongewis. „Ik kan me eigenlijk geen leven zonder wielrennen voorstellen.” Koersen is volgens hem hét middel om de gedachten even te verzetten. „Dit is heerlijk. Aan mijn liefde voor het fietsen verandert niets. En deze ronde was een mooi objectief.”

Talenten als Schär vinden wel elders emplooi, denkt ploegleider Lelangue. Evenals ervaren krachten als Victor Hugo Peña, Axel Merckx, Miguel Angel Perdiguero en Koos Moerenhout. „Een aantal renners zal buiten de boot vallen”, vermoedt Lelangue. Hij gaat er alles aan doen om personeel elders onder te brengen. Want niet alleen renners, ook mecaniciens, verzorgers en administratief personeel staat op straat. „Een mannetje of vijftig, zestig”, schat Moerenhout na afloop van zijn proloog in Den Helder.

Lelangue is teleurgesteld over het nakende einde van de ploeg. Het doet hem verdriet. „Toen ik alle renners en medewerkers van onze ploeg gisteren (dinsdag, red.) op moest bellen om te zeggen dat we na dit seizoen ophouden te bestaan, werd ik emotioneel. Zie het maar zo: we zijn een familie en die valt niet uit elkaar. Dat is triest.” Eerder had het beste lid van die familie zichzelf verbannen. Floyd Landis was niet meer welkom bij Phonak, nadat ook zijn B-test positief bleek. „Ik geloof niet meer in zijn onschuld. Ik geloof in de regels van UCI”, zegt Lelangue. Contact heeft hij niet meer gehad met de Amerikaan.

Lelangue, die eerder Santiago Botero en José Enriqué Gutierrez op non-actief stelde, meent alles in het werk te hebben gesteld om zijn ploeg ‘schoon’ te houden. „Intern zat het goed”, is zijn visie. „Maar extern heb ik geen invloed op ze.” Lelangue wil het seizoen op een waardige wijze afsluiten. „Iedereen moet zich nu in de kijker rijden voor volgend seizoen. Dus moeten we met z’n allen samenwerken en presteren.”

Dat lijkt iets te eenvoudig gesteld. De praktijk is dat de renners van Phonak gedesillusioneerd in de rondte rijden. Moerenhout (27ste) was gisteren de bestgeklasseerde van het Zwitserse team. Merckx (30ste) en Fabrizio Guidi (43ste) kwamen ook amper in beeld. Michael Schär, in zijn jeugdige onschuldigheid: „Het is soms ook best stil aan de ontbijttafel.” Ook voor Moerenhout, de enige Nederlander in het team van Phonak, dient zich de zoektocht naar een nieuwe ploeg aan. „Natuurlijk heb ik wel een aantal teams op het oog waar ik graag voor zou willen rijden, maar er moet ook interesse van de andere zijde zijn.”

Over Moerenhout (32) wordt vaak gezegd dat hij een renner is die zichzelf pas laat heeft ontdekt, dat hij veel meer is dan een knecht. „Ik wist al die tijd dat ik het in me had”, meent Moerenhout. „Maar alles moet dan goed zijn: de ploegleiding moet vertrouwen in je hebben, de renners moeten geloven in je en ook zelf moet je optimaal zijn.” Dat was vorig seizoen zo, bij Davitamon Lotto, en ook nu bij Phonak, waar hij nog een contract voor een jaar had. „Ach, hou er maar over op”, zucht Moerenhout als hij op zoek gaat naar zijn hotel.

    • Jan Cees Butter