Geen verkoop van Slowaakse luchthaven

De nieuwe populistische regering in Slowakije heeft gisteren de privatisering van de nationale luchthaven plompverloren afgeblazen. De beoogde kopers zijn „verbijsterd” en dreigen met juridische stappen.

„Deze regering heeft beloofd geen strategische bedrijven te zullen privatiseren en ik denk dat de luchthaven van Bratislava een strategisch bedrijf is”, zei premier Robert Fico gisteren in een toelichting. Fico’s partij Smer (Richting) won in juni de verkiezingen met een nationalistische, antiliberale agenda. Dit is zijn eerste grote besluit op economisch gebied sinds zijn aantreden.

TwoOne, een consortium van Flughafen Wien, Raiffesen ZentralBank en de Slowaakse investeringsmaatschappij Penta, werd door de vorige regering uitgekozen als koper. Voor een belang van 66 procent wilde het 11 miljard kroon (290 miljoen euro) betalen.

Maar volgens Fico heeft het consortium niet tijdig toestemming voor de overname weten te krijgen van de Slowaakse mededingingsautoriteit. Dat zou de premier naar eigen zeggen het recht geven om de transactie te annuleren. Het consortium overweegt de kwestie voor te leggen aan een internationale arbitragecommissie. „Wij geloven dat de positie van de regering juridisch geen stand houdt”, aldus een verklaring.

Bratislava is de thuishaven van de goedkope vliegmaatschappij Sky Europe. Het is een van de snelst groeiende luchthavens van Europa. In juli 2006 werden 251.185 passagiers verwelkomd, 61.470 meer dan in dezelfde maand een jaar geleden en een nieuw record. Volgens analisten kan die spectaculaire groei alleen in stand worden gehouden met een nieuwe kapitaalinjectie.

Maar volgens critici wil de Weense luchthaven het Slowaakse vliegveld alleen maar overnemen om de moordende concurrentie uit Bratislava te smoren. Om de angst hiervoor weg te nemen hebben de Oostenrijkers zwart op wit beloofd 8 miljard kroon te zullen investeren in het vliegveld.

Dinsdag kreeg hetzelfde consortium wel toestemming van de concurrentieautoriteit voor de overname van een kleinere luchthaven in Slowakije, bij de stad Kosice, in het oosten van het land. „We zullen de overnameprijs de komende dagen betalen en aan onze verplichtingen voldoen”, zo liet Jozef Oravkin van Penta gisteren weten.

Fico zei gisteren dat verkoop van de nationale luchthaven aan andere investeerders dan TwoOne ook geen optie is.