EU: samen tegen terreur

De samenwerking zou zich toespitsen op onderzoek naar vloeibare explosieven.

Daarmee zouden Britse terroristen vorige week tien vliegtuigen willen opblazen.

De landen van de Europese Unie gaan nauwer samenwerken om het hoofd te bieden aan de toegenomen dreiging van het terrorisme. Dit zijn zes ministers van Binnenlandse Zaken, onder wie de huidige Finse EU-voorzitter, gisteren overeengekomen tijdens beraad in Londen.

Het overleg was ingegeven door de arrestatie vorige week van een aantal vermeende islamitische extremisten, die volgens de Britse politie van plan waren een tiental vliegtuigen op transatlantische vluchten tot ontploffing te brengen.

„We worden geconfronteerd met een hardnekkige en zeer reële dreiging”, aldus John Reid, de Britse minister van Binnenlandse Zaken naderhand op een persconferentie. Hij onderstreepte dat de bijeenkomst mede was bedoeld om de onderlinge solidariteit van de EU-staten in de strijd tegen het terrorisme te tonen.

Europees Commissaris voor Justitie Franco Frattini, die het overleg eveneens bijwoonde, verklaarde dat de samenwerking zich zou toespitsen op gezamenlijk onderzoek naar manieren om het gevaar van vloeibare explosieven tegen te gaan. Daarnaast zullen de Europese inlichtingendiensten meer informatie gaan uitwisselen met elkaar, zo is de bedoeling, een voornemen dat de Europese ministers overigens al vaker hebben geuit.

Concrete voorstellen zullen volgende maand worden besproken tijdens informeel beraad van de ministers van Binnenlandse Zaken van de EU-staten in Finland. Finland bekleedt tot eind december het roulerend voorzitterschap van de EU.

De Britse autoriteiten zijn bezorgd dat de controles, die sinds vorige week op Britse luchthavens worden uitgevoerd op vloeistoffen, zinloos zijn als andere Europese landen dat niet ook doen. In dat geval zouden terroristen slechts naar Parijs of elders hoeven te reizen om op een vlucht naar Groot-Brittannië alsnog van dergelijke explosieven gebruik te kunnen maken.

Intussen hebben juristen van de politie gistermiddag intensief contact gehad met een rechter over de verlenging van de hechtenis van 23 van de 24 mensen, die nog vastzitten op verdenking van betrokkenheid bij het complot dat de politie vorige week naar eigen zeggen onschadelijk maakte.

Verdachten kunnen in Groot-Brittannië op grond van recente wetgeving 28 dagen worden vastgehouden zonder formele aanklacht. Wel moet het bewijsmateriaal na uiterlijk een week worden voorgelegd aan een rechter om de hechtenis te kunnen verlengen.