Dode bij conflict om de Koerillen-eilandjes

Tokio, 16 aug. De Japanse regering heeft gisteren bij de Russische ambassadeur in Tokio geprotesteerd tegen het doodschieten van een garnalenvisser vlakbij de vier Koerillen-eilandjes, waarop beide landen aanspraak maken. Conflicten met vissers zijn daar vaker, maar het is voor het eerst in vijftig jaar dat hierbij een dode is gevallen. Volgens de Russische lezing vuurde de bemanning van een patrouilleschip waarschuwingsschoten af toen de Japanse vissersboot in Russische wateren kwam. Bij het enteren van de boot werd de gedode visser aangetroffen. Het schip en zijn drie andere bemanningsleden zijn opgebracht. Japan heeft hun onmiddellijke vrijlating geëist. De vier betwiste Koerillen-eilandjes, ten noorden van Japan, werden aan het einde van de Tweede Wereldoorlog bezet door de Sovjet-Unie. Sindsdien heeft de kwestie verhinderd dat Japan en Rusland een formeel vredesverdrag sloten.