De schaar moet erin

Bijna herfst, tijd voor nieuwe mode.

In een korte serie onthult nrc.next de trends, van top tot teen.

Help... het moet eraf. Stijlicoon Sienna Miller ging ons voor, en dus moet dit najaar de schaar erin.

Miller is een 24-jarige, matig bekende Britse actrice, die het op mysterieuze wijze voor elkaar heeft gekregen een trendsetter te worden, een ‘It-girl’. Als de Britse en Amerikaanse modebladen maar hard en vaak genoeg roepen dat je it bent, dan wórd je it ook, lijkt het. Miller knipte haar steile blonde lokken af voor haar rol in Factory Girl, een nog te verschijnen film over Edie Sedgwick: ook it, ook met kort koppie, maar dan dertig jaar geleden. En nu zitten wij met de brokken. Kort haar.

Tranen wegslikkend heb ik in mijn minder mondige puberteit al bij kappers gezeten die onder het mom van ‘fris’, ‘vlot’, ‘pittig’ maar dóór bleven knippen, woest schreeuwend ben ik al thuisgekomen: ,,Ik heb een bloempot!” „Een blotebillenhoofd!” Of, als het echt was misgegaan: ,,Ik ben NET EEN JONGEN!”

Achteraf lag dat niet aan de lengte, maar aan de coupe, blijkt nu. Volgens Marco Langeveld, een kapper uit Den Haag die Katja, Bridget en René (Froger) als vaste klanten heeft en wiens oordeel ik daarom hoog aansla, valt er met de it-coupe van deze herfst, de crop, niets te vrezen. Afhankelijk van de vorm van je hoofd wordt je haar in een ovaal om je gezicht geknipt, met een korte tot zeer korte pony. Bij donker haar worden kleuraccenten toegevoegd, rood of koper of ‘aubergine’, en dan is elke mannelijkheid uitgebannen en ben je gewoon sexy. Denk aan Liza Minelli, de oermoeder van de crop, in de dagen van Cabaret.

Als kort écht niet bij je past, bijvoorbeeld omdat je zoveel krullen hebt dat je met crop op een poedel zou lijken, dan houden ze je in Langevelds zaak, LaDiDa Hair, domweg tegen. „Elke klant is een visitekaartje”, zegt hij. ,,Als wij er niet in geloven, dan doen we het niet. Maar dit model staat de meesten als een beest. ”

„Zolang er ronde vormen inzitten, is het heel vrouwelijk”, vindt ook Paul Stavenuiter van Kinki Kappers. „Je knipt onder wat plukjes weg voor een voller effect, je föhnt het op, een classic marine-outfit erbij, en klaar.”

Ik aarzel nog steeds. Te lang is lastig, maar te kort is fataal. En Sienna? Die zit allang weer op het droge. Toen zij in mei op een benefietgala in New York verscheen, lag er in haar nek een lief, blond paardenstaartje.

LaDiDa Hair, Torenstraat 35/A, Den Haag,. 070-3461531. Voor Kinki Kappers, zie www.kinki.nl

    • Sandra Heerma van Voss