De deurmatten gaan door de shredder

Opnieuw hebben deurmatdieven in de regio Leiden hun slag geslagen. In Voorschoten vond de politie maandag op straat 21 gestolen matten. Eind juni werden in Oegstgeest al 99 deurmatten gevonden. Volgens woordvoerder Chris van Egmond van het regiokorps Hollands Midden gaat het om verschillende daders.

Wat is uw theorie?

„In Oegstgeest hebben we de daders aangehouden: vijf jongens die na een feestje iets grappigs wilden doen. Ze hadden de gestolen matten in een lang lint neergelegd in de Kempenaerstraat, de winkelstraat van Oegstgeest. Door alle publiciteit over die diefstal hebben andere jongeren gedacht ‘Wat leuk, laten wij dat ook eens doen’. Zulk kopieergedrag zien wij wel vaker bij zaken die uitgebreid in de krant komen.”

En nu zit het korps Hollands Midden met 120 deurmatten opgescheept?

„Gelukkig niet. Na oproepen in huis-aan-huisbladen zijn in Oegstgeest al 64 deurmatten opgehaald. In Voorschoten hebben vier eigenaren zich gemeld. Gestolen goederen van waarde die niet worden geclaimd, gaan naar de Dienst Domeinen. Maar deurmatten van een paar euro halen we door de shredder. Tot volgende week bewaren we ze nog.”

Hoe voorkomt u dat deurmatten stelen een rage wordt?

„Door er over op te houden. Hoe meer aandacht, hoe meer kans op herhaling. Helaas speelt de komkommertijd ons parten. De hele dag rinkelt hier de telefoon. Gisteren belde zelfs RTL Parijs.”

Ooit eerder zoiets meegemaakt?

„De laatste keer dat we het zo druk hadden op de afdeling communicatie was in 1999, toen we in Alphen aan den Rijn een kunstgebittendief hadden opgepakt. Ja, toen was Hollands Midden ook even wereldnieuws.”

Arjen Ribbens

    • Arjen Ribbens