Cholodnje boeljon kuritsy

Voor 1 ½ liter:een hele kip van 1,4 kg1 grote ongepelde ui, in kwarten2 dikke groene stengels bleekselderij, in schuine stukken2 laurierbladen1 theelepel zout2 tenen knoflook, gepeld en gehalveerd2 theelepels gemalen komijn1 bosje kraakverse dille

Deze koude kippenbouillon met veel fijngesneden dille is een frisse en delicate verschijning aan het begin van een (na)zomerse maaltijd. Russische Nina, bevriend met een van mijn Italiaanse vrienden, maakt deze bouillon altijd als ze ’s zomers in haar simpele buitenverblijf met moestuintje vertoeft. Na het trekken van de bouillon kan de kip koud worden gegeten begeleid door een lekkere kruidenmayonaise en een gemengde groene salade.

Bereiding: Breng de groenten en de kruiden maar zonder de dille in 1,6 liter water aan de kook en laat ze 5 minuten zachtjes doorkoken met het deksel op de pan. Leg dan de kip in het kokende vocht, doe het deksel terug op de pan en houd het kookvocht ½ uur tegen de kook aan zodat de kip langzaam gaart.

Draai de kip dan op zijn andere kant en houd het vocht wederom ½ uur tegen de kook aan. Neem de gare kip uit het kookvocht, laat hem goed uitlekken, afkoelen en verwijder vlak voor het serveren het vel.

Giet de bouillon door een ruime bolzeef over in een schone pan, laat afkoelen en vervolgens koud worden in de ijskast zodat het gestolde vet eraf geschept kan worden. Breng de bouillon weer tegen de kook aan. Trek intussen het fijne groen van de takjes dille af en snijd het zeer fijn. Voeg 5-6 eetlepels fijngesneden dille aan de hete bouillon toe, breng de bouillon definitief op smaak met zout en laat hem nogmaals afkoelen.

Eventueel kan de helft van de bouillon worden ingevroren voor later gebruik. Serveer de koude bouillon in diepe borden en leg in ieder bord een schijfje citroen. Door met de lepel licht op het schijfje citroen te drukken, komt er voldoende sap vrij om de bouillon verfijnd op te frissen.

Florine Boucher

Morgen: bosbessensaus en ham.

    • Florine Boucher