Chef politiekorps regio Arnhem stapt op

Korpschef Jos van Deursen (47) van het politiekorps Gelderland-Midden heeft na maanden van grote onrust gisteren zijn functie neergelegd. Korpsbeheerder Pauline Krikke en fungerend hoofdofficier Remco van Tooren hadden geen vertrouwen in de maatregelen waarmee Van Deursen de onrust binnen zijn korps weg hoopte te nemen. De ondernemingsraad (OR) heeft dinsdag het vertrouwen in hem opgezegd. Dat leidde volgens Van Deursen tot een onwerkbare situatie.

Vier oud-politiechefs beschuldigden de korpsleiding in het dagblad De Gelderlander van intimidatie, bedreiging, racisme, discriminatie, machtsmisbruik en een slecht beleid. Hierdoor zouden volgens De Gelderlander enkele allochtone agenten zijn opgestapt omdat ze zich gediscrimineerd voelen.

Korpsbeheerder Krikke benoemde naar aanleiding van de klachten een externe commissie om de zaak te onderzoeken. De conclusies van een externe onderzoekscommissie naar de gang van zaken binnen de politie Gelderland-Midden zou 1 september van dit jaar verschijnen.

Twee van de betrokken agenten wilden de uitkomsten van dit onderzoek niet afwachten en hebben ook een klacht ingediend bij de Nationale Ombudsman. Hij heeft de zaak inmiddels ook in onderzoek.

Volgens de voorzitter van de Algemene Politiebond is een zeer ongebruikelijke situatie ontstaan. „Er is sprake van een zeer ernstig conflict. Dat is niet goed voor het korps, de mensen die er werken en de burgers in de regio”, aldus Van Duijn.

De vakbondsbestuurder verbaast zich over het moment waarop Van Deursen vertrekt. De onderzoekscommissie die korpsbeheerder Krikke heeft ingesteld komt immers over enkele weken met een rapport. Uit zijn verklaring wordt niet duidelijk waarom Van Deursen de conclusies van het onderzoek niet heeft afgewacht. De politie wil verder geen mededelingen doen. Ook de OR was niet bereikbaar voor commentaar.

Van Deursen begon twee jaar geleden als korpschef bij de regiopolitie Gelderland-Midden. Vanaf 1996 werkte hij als directeur bedrijfsvoering bij hetzelfde korps. Daarvoor bekleedde hij diverse functies binnen de Koninklijke Landmacht. Jos van Deursen studeerde aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda en studeerde daarna Bedrijfseconomie aan de Universiteit van Amsterdam.