Bijbaantje voor wie niet bang is

Werken tijdens je studie, je ontkomt er niet aan.

Je kunt achter de bar gaan staan, maar je kunt ook geld verdienen door mee te doen aan medische onderzoeken.

De skyline van Groningen, met links de Aa-Kerk en rechts de Martinitoren. Foto Dirk-Jan Visser Foto: Dirk-Jan Visser Groningen: 25-02-2003 Skyline Groningen met Aa-kerktoren, Universiteitstoren en de Martinitoren Visser, Dirk-Jan

Studenten zijn vaak gedwongen werk aan te nemen dat weinig mensen willen doen, omdat ze het geld nodig hebben. En omdat het vaak niet lukt een bijbaantje te vinden dat wél leuk is.

In Groningen speelt dit probleem misschien nog wel meer dan in de meer Randstedelijke studentensteden, want het gros van de zakelijke dienstverleners – en daarmee bijvoorbeeld de administratieve bijbanen – is nog altijd in het westen te vinden. Toch zijn er ook in Groningen wel aangename manieren om je geld te verdienen: je moet alleen weten bij wie je moet aankloppen.

Student commerciële economie Niels van Ringelenstein (25) werkt via horeca-uitzendbureau Pro-Equipe voor Euroborg Horeca, het bedrijf dat de catering verzorgt in het stadion van FC Groningen. Hij heeft zich bij het uitzendbureau ingeschreven nadat hij de hotelschool had afgerond, maar horeca-ervaring is geen vereiste voor Pro-Equipe. Niels is barhoofd en werkt zo’n dertig uur per week: „Het is goed te combineren met mijn studie, ik kan werken wanneer ik wil.”

Naast zijn werk in de Euroborg heeft hij onlangs voor het eerst meegedaan aan een medicijnentest van Xendo Drug Development, een medisch onderzoeksinstituut in het Universitair Medisch Centrum Groningen. Een vriend haalde hem over met een paar anderen mee te doen aan het onderzoek. Ze testten er een ontstekingsremmer en verbleven een aantal dagen intern in het instituut. Het beviel hem goed: „Ik heb nergens last van gehad, en het was allemaal prima voor elkaar daar.” Wellicht doet hij nog eens mee aan een onderzoek, het betaalde goed: 1.200 euro. „Maar we doen het natuurlijk voor de wetenschap”, zegt hij lachend.

In de buurt van Groningen is genoeg medisch onderzoek te ondergaan voor wie niet bang is voor nare bijwerkingen: ook bij Pharma Bio-Research in Zuidlaren kun je je aanmelden als proefkonijn. Niet-rokende gezonde mannen krijgen bijvoorbeeld 1.621 euro bruto voor onderzoek van 12 dagen naar een middel tegen angststoornissen. Makkelijk verdiend, denken studenten. Het bedrijf adverteert dan ook vaak in media die op studenten gericht zijn.

Maar er zijn ook baantjes waarbij je echt moet wérken. Dus gaan we even langs bij het uitzendbureau. „We hebben momenteel veel promotiewerk”, vertelt Groninger vestigingsmanager Marjolein Kremer van StudentenWerk, „maar ook wel administratief. Het traditionele studentenwerk hebben we nauwelijks.”

Er zijn nu vooral administratieve banen voor studenten, vertelt Roos Tabak van het StudentenWerk-hoofdkantoor in Hoofddorp: „De markt trekt ontzettend aan, dus het wordt lastiger om voldoende gekwalificeerd personeel te vinden. Bedrijven nemen daarom steeds vaker twee parttimers in dienst, in plaats van één fulltime werknemer. Studenten zijn flexibel, hebben veel tijd en pikken dingen snel op; dus zij zijn erg geschikt voor zulke banen.”

David Poot (20) studeert bedrijfskundige informatica en verdient via KennisPartner bij als programmeur voor ICT-bedrijf Basikdesign. „Hiervoor kwam ik bij mensen thuis om computers te fixen, dit is een stapje de professionele ladder op. Hij wil na zijn studie voor zichzelf beginnen en vindt dit werk een goede leerschool: „Ik ben aanwezig bij vergaderingen en mag opdrachten regelen. Zo leer je hoe het bedrijfsleven werkt.” Andere bijbaantjes waren niks voor hem. „Ik heb ooit eens vakken gevuld, maar ik kan niet het verstand op nul zetten.”

Ook historica Laura Darlington (28) heeft een bijbaan die bij haar studie aansluit. Ze is gids bij de Groningse VVV. „Dit is perfect voor geschiedenisstudenten. Tijdens stadswandelingen en rondleidingen op de Martinitoren vertel je toeristen veel over de locale geschiedenis.”

Haar vriend was al torenwachter en stadsgids, en via hem kon ze bij de VVV aan de slag. Nu werkt ze nog fulltime, maar als ze in september weer gaat studeren wordt het een bijbaan.

Een bijbaan is heel leerzaam, denkt ze, ook al heeft het niks met je studie te maken: „Het zorgt voor bagage als je gaat solliciteren. Je staat tijdens rondleidingen voor erg verschillende groepen. Zo leer je met mensen omgaan en hoe je dingen moet aanpakken tijdens het werk.”

Xendo: www.xendo.com; het bedrijf dat voor Xendo werft is ABG Clinical Trial Recruitment (050-3123798)Pharma Bio-Research: www.pbr.nl

    • Saskia Jonker