Bewijs lidmaatschap Waffen-SS Grass

Berlijn. Günter Grass heeft tijdens zijn krijgsgevangenschap tegenover het Amerikaanse leger verklaard dat hij lid was van de Waffen-SS. Dat blijkt uit twee Amerikaanse documenten die bewaard worden in een Berlijns archief en die eergisteren door Duitse media zijn gepubliceerd. Het is het eerste schriftelijke bewijs voor Grass` lidmaatschap van Hitlers elitetroepen. Grass baarde dit weekeinde opzien met de bekentenis dat hij aan het einde van de oorlog vrijwillig lid was geworden van de Waffen-SS. Tot dan toe waren biografen er vanuit gegaan dat Grass als soldaat had gediend in de Wehrmacht. Grass doet zijn bekentenis in een nieuw, autobiografisch, boek , Beim Häuten der Zwiebel (Bij het pellen van de ui). Dit boek zou oorspronkelijk 1 september verschijnen, maar uitgever Steidl heeft het boek gisteren vervroegd vrijgegeven voor verkoop.