Besluit Schultz is in strijd met belofte

Staatssecretaris Schultz van Haegen (Verkeer en Waterstaat, VVD) heeft gehandeld in strijd met de belofte van de minister-president om tot de verkiezingen geen onomkeerbare besluiten te nemen.

De leden van de Tweede Kamer zullen hierover later na ‘politiek beraad’ in de fracties een oordeel vellen. Dit bleek vanmorgen tijdens een spoedvergadering tussen de staatssecretaris en de Kamercommissie voor Verkeer en Waterstaat over de nieuwe dienstregeling van de Nederlandse Spoorwegen voor 2007. Naast een aantal stevige verbeteringen voor de reiziger, bevat de regeling ook verslechteringen, zoals een langere reistijd naar het noorden en oosten van het land. Verder rijden er vaker stoptreinen en moet vaker worden overgestapt. De Kamerleden lieten de staatssecretaris in juni al weten grote bezwaren te hebben tegen onderdelen van de dienstregeling. Maar de discussie hierover kon door de kabinetscrisis niet worden voortgezet.

Schultz is in de afgelopen dagen akkoord gegaan met de nieuwe dienstregeling. Zelf nuanceerde ze vanmorgen haar handelwijze door te stellen dat het formeel geen besluit is, maar ze gaf wel toe de NS te hebben laten weten dat ze door kunnen gaan met deze regeling. Volgens haar moest dat nu ook bekendgemaakt worden wegens allerlei internationale verplichtingen. Verder vindt Schultz dat de dienstregeling voor 2007 een groot aantal verbeteringen bevat, waardoor ook het aantal reizigers zal kunnen toenemen.

Het Kamerlid Van Hijum (CDA), oordeelde dat het optreden van de staatssecretaris „bepaald niet de schoonheidsprijs” verdiende. Hij verweet haar de Kamer „onvoldoende ruimte te hebben geboden” om de regeling bij te stellen. Wat hem betreft is de dienstregeling nog altijd onvoldoende. Van Hijum wil dat de staatssecretaris, of degene die haar tijdens haar zwangerschapsverlof vervangt, opnieuw in gesprek gaat met NS om het resultaat verder te verbeteren. Juist dit weekeinde gaat het verlof voor Schultz in en naar verwachting zal minister Peijs haar vervangen.

De oppositiepartijen PvdA, SP en GroenLinks, maar ook de ChristenUnie waren vanmorgen feller in hun oordeel. GroenLinks-Kamerlid Duyvendak vindt dat Schultz „het vertrouwen van de Kamer heeft beschaamd”.