Atleten gebruikten structureel dope in Tsjechoslowakije

PRAAG, 17 aug. Net als in de voormalige DDR was in Tsjechoslowakije tijdens de jaren zeventig en tachtig namens de communistische overheid sprake van gestructureerde dopinggebruik. Dit is duidelijk geworden uit geheime documenten. Het persbureau Reuters kreeg ze toegespeeld door de Tsjechische krant Mlada Fronta. Rond 1980 bezat Tsjechoslowakije een aantal sportsterren van wereldniveau, die grote successen behaalden. Coaches, hoge sportofficials en regeringsfunctionarissen hadden kennis van het dopingprogramma. Zware doping als steroïden, nandrolon, norandrosteron en stanozolol werd structureel toegediend bij gewichtheffers, atleten, ijshockeyers, langlaufers. Onder de gedrogeerde Tsjechoslowaakse topsporters bevond zich ook Imrich Bugar, de voormalig wereldkampioen in het discuswerpen.