Aanbevolen: een vezelrijk dieet

Voormalig Akzo-topman en huidig Akzo-commissaris Kees van Lede sloeg vorige week niet alleen een balletje met andere gearriveerde bestuurders op de prestigieuze Kennemer Golf & Country Club. Hij gaf ook zijn mannetje bij de bank opdracht om al zijn aandelen Akzo Nobel te verkopen. Een historische opdracht, want Van Lede heeft sinds jaar en dag aandelen Akzo in bezit gehad.

De voormalige bestuursvoorzitter van Akzo Nobel verkoopt zijn aandelen in het verf- en farmabedrijf aan de vooravond van een al even historische opsplitsing van het bedrijf. Akzo Nobel maakte deze week de details bekend van de boedelscheiding waarbij farma verkocht wordt en verf de kern wordt. Plan is om begin volgend jaar Organon Biosciences (Akzo noemt zijn farmadivisie bij voorkeur OBS) naar de beurs van Amsterdam te brengen. De dochter zal in stappen verkocht worden. Volgende maand mogen de aandeelhouders op een speciaal daartoe uitgeschreven vergadering de splitsing goedkeuren.

Goedkeuring zal geen probleem zijn, maar de voorstellen van Akzo Nobel zijn wel voorzien van een vetgedrukt voorbehoud. Het concern houdt zich het recht voor de farmadivisie sneller van de hand te doen, of zelfs niet via een beursgang te verkopen. Philips toonde onlangs wat zo’n pragmatische aanpak kan opleveren. Aanvankelijk streefde het concern ernaar zijn halfgeleiderdivisie op de beurs te introduceren. Maar toen verschillende investeringsmaatschappijen op de deur bonsden en uiteindelijk 6,4 miljard euro voor 80,1 procent van de chipdivisie boden, was het concern niet te beroerd meteen afstand te doen van het dochterbedrijf.

Al die scenario’s daargelaten, wil Akzo Nobel pas twee of drie jaar na het beursdebuut de rest van de aandelen in de farmadivisie verkopen. Het bestuur denkt op die manier het hoogste rendement te behalen.

Het bedrijf kan uit ervaring spreken. Zeven jaar geleden verkocht Akzo de noodlijdende vezeldivisie Acordis aan investeringsmaatschappij CVC, destijds tot grote opluchting van toenmalig topman Van Lede. Hij was jarenlang bezig geweest om het probleem met de vezels op te lossen.

In de luwte, buiten de beurs, werd er onder regie van durfkapitalisten hard gesaneerd bij Acordis. Inmiddels is het vezelbedrijf vrijwel ontmanteld. Tot op de dag van vandaag bezit Akzo 20 procent van de aandelen in Acordis. Een goed bewaard geheim: het heeft Akzo, met dank aan de investeerders van CVC, de afgelopen jaren fantastische rendementen opgeleverd.

Jeroen Wester

    • Jeroen Wester