7 manieren om droog te blijven

1 Niet nat op de fiets

Bescherming op de fiets

Met dit herfstweer is fietsen vragen om drijfnatte kleren, schoenen en een bedorven kapsel. Er komen gelukkig steeds betere hulpmiddelen om dat te voorkomen. Iets nieuws in het straatbeeld is de bovenbeenbeschermer. De Amsterdamse kapper Kees Bas heeft de broek ”uit eigen behoefte” ontworpen. Hij maakte het model, een bevriende kledingmaker werkte het uit. De beschermer is gemaakt van ribstopnylon (parachutestof). Sinds de zomer van 2005 is de broek op de markt. Sindsdien zijn er volgens Bas tussen de 20.000 en 30.000 exemplaren verkocht. De beschermer bestaat uit een soort riem met twee uitrolbare flappen die je over je bovenbenen afrolt. De stof loopt over de knie en vormt daar een soort dakje als je je knieën buigt. De flappen maak je aan de achterkant vast. Het systeem is veel makkelijker dan een regenbroek. Maar als de regen van achteren komt, heb je een probleem. Nog handiger is een goede poncho die je over je stuur kan hangen. Benen, armen en schoenen blijven droog, het is minder benauwd dan een regenpak en vooral ook minder gedoe met aan- en uittrekken. Let op dat je er één koopt die je met lusjes aan je stuur vast kan maken en die een tailleband heeft. Anders waait het geheel omhoog en heb je er niets aan. Regenkledingfabrikant Agu verkoopt ze onder andere. Alleen het mooi houden van je kapsel, dat blijft nog behelpen. (GG)

Voor meer info over de bovenbeenbroek: www.rainlegs.nl (25 euro) en poncho: www.agu.nl (28 euro) [br/]

2 Oant moarn!

Piets weerbericht

Held Piet Paulusma doet zijn weerpraatje in het leukste weerbericht van Nederland. Paulusma (volgens het doorgaans betrouwbare Wikipedia op 15 december 1956 geboren in Tzum) maakte zijn debuut als tv-weerman in 1985 bij Omrop Fryslân, sinds september 1996 is hij bij SBS6 te zien. Altijd vanaf locatie, in een gezellige setting met enthousiaste mensen: `Oant moarn!` In 1999 gekozen tot populairste weerman van dat jaar.

SBS6, 22.50-23.00u.[br/]

3 droomtreinreizen

Rail away

Als het weer pet is en je zit te niksen, droom dan weg bij dit heerlijke treinprogramma met rustgevende EO-commentaarstem. Vandaag reizen we over de Franse Ligne des Pignes (Nice-Digne les Bains). ”Vanaf het mondaine Nice slingert het spoor langs de rivier de Var en de Verdon, kleine stationnetjes in stille stadjes en impossante viaducten wisselen elkaar af.” Ook een aanrader: Die schönsten Bahnstrecken Deutschlands, (4.35-4.55u, ARD).

Ned. 1, 19.00-19.30u.[br/]

4 A je to!

Buurman en buurman

Chagrijnig door het slechte weer? Ga niet mokken! Neem een voorbeeld aan de Tsjechische Pat & Mat, in Nederland bekend als Buurman en buurman. Hilarische korte filmpjes over de avonturen van twee brokkenpiloten. Op het eind komt het altijd goed, `A je to!` (`En dat is het!`). Als je iets eerder thuis bent, kun je mooi nog Sesamstraat (om 17.35u.) meepikken (het drama van vandaag: Bert kijkt naar de vissen en wil niet met Ernie spelen).

Ned. 3, 17.56-18.08u.[br/]

5 Samen schuilen

Cupido`s Paraplu

Zou er, behalve door boeren, iets positiefs te zeggen zijn over de grote hoeveelheden regen van de afgelopen weken? Jazeker! Al die neerslag is de ultieme reden om een goede paraplu aan te schaffen en waarom dan niet meteen de duoparaplu. Nooit meer in een romantische bui de ogen van je geliefde bijna uitsteken met de punten van de eigen soloparaplu. Nooit meer nat onder de klassieke paraplu. Het duo-exemplaar is ruim genoeg om onderdak te bieden aan vriend(in) of geliefde en heeft afhangende zijpunten. Steekgevaar geweken en het hemelwater wordt zo keurig in de juiste richting afgevoerd. Nog geen geliefde gevonden voor onder de paraplu? Juist dan als de bliksem een exemplaar aanschaffen. Denk aan de hoeveelheid mensen die je in de afgelopen regentijd op galante wijze een droge overtocht had kunnen aanbieden. Cupido`s Paraplu: de nieuwste must have voor singles? (NR)

www.bestel.nl, 34,95 euro[br/]

6 Hip in de regen

Bootbag

Een vrij groot nadeel van regen is dat je er nat van wordt. En nat betekent niet alleen koud en rillerig. Het betekent uitgelopen make-up, een ingezakt kapsel, kledderige broekspijpen en een jas die verdacht veel ruikt naar natte hond. Het is, kortom, moeilijk om hip te blijven als het bij bakken uit de hemel komt. Een kleine troost is dan het dragen van kleding en accessoires die je niet alleen beschermen, maar er ook nog spetterend uitzien. Zoiets als deze knalgele laars. Nee, hij is niet voor aan je voeten. Dit plastic exemplaar van ouderwets model draag je om je arm, een waar fashion item. Het is geen handige tas, want je sleutels verdwijnen gemakkelijk in de punt van de neus, maar dat moet modeslachtoffers niet veel uitmaken. De bootbag werd, zo juicht de website, ontworpen door een meisje van maar 20 lentes oud. Als zij nog niet weet wat hip is, dan weet niemand het. (JL)

Design van Vlaemsch, te koop via www.apartdesign.nl, 35 euro[br/]

7 Goed droog

Het Koepeltje

Aan een `gewone` paraplu zitten allemaal nadelen: je schouders en armen worden vaak een beetje nat, verscholen onder de plu zie je niet goed waar je loopt en een beetje wind laat het ding omklappen waardoor je in de stromende regen een gevecht aan moet om de plu weer in model te krijgen. Al deze problemen zijn verleden tijd met `de koepel`. Dat is een doorzichtige paraplu in de vorm van een eierdop. Het ding komt tot over de schouders, je bent dus gegarandeerd van een droog bovenlijf. De plu is doorzichtig waardoor je precies ziet waar je loopt of fietst. En een partner met `koepel` kun je gewoon aankijken. Naast elkaar lopen gaat, door de vorm, ook prima. Het transparante regenscherm past bij elk outfit en de koepel is bovendien minder `zijwindgevoelig`. Nadeel is wel dat er maar één persoon in de eierdop past. (JV)

De `Topper van 2006`, te koop via www.paraplu-online.nl, bestellen kan vanaf 25 stuks voor 2,95 euro[br/]

    • Juliette Vasterman
    • Nicole Robbers
    • Janna Laeven