www.nrc.nl

Wereld. De wereld denkt steeds negatiever over de Verenigde Staten. Te vaak wordt dit gezien als een rechtstreeks gevolg van het beleid van de huidige Amerikaanse regering, schrijft Julia Sweig, in het opinieartikel Why they hate us, vandaag in The Los Angeles Times. De onderzoekster bij de Council of Foreign Relations ziet president Bush’ beleid slechts als deel van de verklaring voor het huidige anti-Amerikaanse sentiment. Inderdaad sloeg Bush ongepolijste taal uit na 9/11, stapte hij uit het Kyoto-klimaatverdrag, viel Irak hij binnen, zette hij clandestiene gevangenenissen op, en martelt in Guantánamo Bay. Maar volgens Sweig bouwt de antipathie tegen Amerika zich al decennia op, zo beschrijft ze ook in haar boek Friendly Fire (2006). In het LA Times-artikel vat Sweig dit betoog samen in vier oorzaken voor de huidige anti-VS-houding. Een daarvan noemt ze de Cold War legacy. De VS wonnen weliswaar de Koude Oorlog, maar niet zonder vuile handen te maken door het steunen van rechtse dictaturen en militaire interventies. www.nrc.nl/wereld

Wereld. De wereld denkt steeds negatiever over de Verenigde Staten. Te vaak wordt dit gezien als een rechtstreeks gevolg van het beleid van de huidige Amerikaanse regering, schrijft Julia Sweig, in het opinieartikel Why they hate us, vandaag in The Los Angeles Times. De onderzoekster bij de Council of Foreign Relations ziet president Bush’ beleid slechts als deel van de verklaring voor het huidige anti-Amerikaanse sentiment. Inderdaad sloeg Bush ongepolijste taal uit na 9/11, stapte hij uit het Kyoto-klimaatverdrag, viel Irak hij binnen, zette hij clandestiene gevangenenissen op, en martelt in Guantánamo Bay. Maar volgens Sweig bouwt de antipathie tegen Amerika zich al decennia op, zo beschrijft ze ook in haar boek Friendly Fire (2006). In het LA Times-artikel vat Sweig dit betoog samen in vier oorzaken voor de huidige anti-VS-houding. Een daarvan noemt ze de Cold War legacy. De VS wonnen weliswaar de Koude Oorlog, maar niet zonder vuile handen te maken door het steunen van rechtse dictaturen en militaire interventies.

www.nrc.nl/wereld

Sport. Guus Holland blogt over dikke golfers. „De Schot Colin Montgomery is niet voor niets Europees kampioen – hij was al acht keer de beste van Europa nota bene. ‘Monty’, noemen golfliefhebbers hem graag. ‘Dik Trom’ zou ook een goede koosnaam zijn. Hij is bij tijd en wijlen geniaal. Maar hij ziet er een beetje dom en sukkelig uit. En hij is ook zó dik. Pas 43 jaar en hij ziet er niet uit. Dat is ook wat bij mij meer topgolfers van de oude stempel opvalt. Het gaat mij om de uitstraling van de topgolfers. Het imago. Niet alleen vriendelijke, bolle mannen met zwembandjes op hun heupen.”

www.nrc.nl/sport