Winst Wal-Mart omlaag na vertrek uit Duitsland

De nettowinst van het Amerikaanse supermarktconcern Wal-Mart is het afgelopen kwartaal voor het eerst in tien jaar gedaald. De winstdaling met 26 procent is het gevolg van een eenmalige afboeking op de 85 supermarkten van het concern in Duitsland, die het onlangs verkocht aan concurrent Metro omdat Wal-Mart – dat bekend staat om zijn lage prijzen – in Duitsland niet opgewassen bleek tegen prijsvechters als Aldi en Lidl.

Wal-Mart trekt zich volledig terug van de Duitse markt, die het acht jaar geleden betrad door twee supermarktketens over te nemen. Voor de afwaardering van de verkochte Duitse winkels treft Wal-Mart een voorziening van 863 miljoen dollar (675 miljoen euro). Analisten schatten dat het Duitse avontuur Wal-Mart bij elkaar zo’n 2,5 miljard dollar heeft gekost.

Met name door die afboeking daalde de nettowinst in het tweede kwartaal van 2,8 tot 2,1 miljard dollar. De omzet steeg met 11 procent tot 84,5 miljard dollar.

Analisten toonden zich gisteren in een reactie op de cijfers van ’s werelds grootste supermarktconcern bezorgd over de gedaalde winstmarges bij de Amerikaanse winkels van Wal-Mart, die bij elkaar goed zijn voor tweederde van de omzet van het bedrijf.

Wal-Mart heeft veel last van de gestegen benzineprijzen in de VS. Het grootste deel van de klanten van Wal-Mart behoort tot de lagere inkomensklassen, die door de hogere benzineprijzen minder te besteden hebben aan levensmiddelen. Bestuursvoorzitter Lee Scott van Wal-Mart zei gisteren teleurgesteld te zijn in de omzetcijfers in de VS. De omzet steeg daar in het tweede kwartaal met 6,9 procent, tegen 10,4 procent in dezelfde periode een jaar eerder. Scott wijt dit vooral aan de benzineprijzen, zei hij tegen analisten. Die stegen de afgelopen twaalf maanden in de VS met 17 procent.

Wal-Mart probeert met merkkleding en biologische producten rijkere klanten aan te trekken en hogere marges te behalen, maar tot nu toe heeft het opnieuw inrichten van honderden winkels hiervoor alleen maar geleid tot daling van de omzet in die winkels.

Wal-Mart heeft sinds zijn beursgang in 1970 nog maar één keer eerder een winstdaling gerapporteerd, in het eerste kwartaal van 1996. Het concern heeft wel al enige tijd last van een lagere omzetgroei. De beurswaarde van Wal-Mart is mede daardoor dit jaar al met 4,5 procent gedaald. Gisteren daalde het aandeel Wal-Mart op de beurs van New York met 1,8 procent tot 44,21 dollar. (Reuters, AP)