Wielerploeg Phonak houdt op te bestaan na dopingaffaires

Zurich. De wielerploeg Phonak houdt na dit seizoen op te bestaan. De hoofdsponsor had al aangekondigd te stoppen en zou aanvankelijk door co-sponsor iShares worden opgevolgd. Dat bedrijf haakte na de affaire-Landis af. De ploegleiding kon vervolgens geen nieuwe geldschieter vinden. Volgens eigenaar Andy Rihs heeft de dopingaffaire rond Floyd Landis tot de doodsteek geleid. Na de eindzege van de Amerikaan in de Ronde van Frankrijk werd bekend dat hij na afloop van de zeventiende etappe, die hij glorieus won, positief had getest op doping. Na het positieve resultaat van de contra-expertise werd Landis door Phonak ontslagen. ”We zijn bij meerdere zaken betrokken geweest, maar dit was er één te veel”, aldus Rihs. ”Ik ben zeer teleurgesteld dat de wielersport blijkbaar synoniem staat aan doping. Ik betreur deze ontwikkeling ten zeerste, want het heeft mij gedwongen met de ploeg te stoppen. Ik heb nog vele dagen en nachten geprobeerd een oplossing te zoeken, maar het is niet anders.” Alle renners, onder wie de Nederlander Koos Moerenhout, moeten op zoek naar een nieuw team voor volgend seizoen.