Waar rook is

Burgemeester Bloomberg – de man die roken in restaurants in New York verbood – geeft 125 miljoen dollar aan anti-rook-organisaties. Let wel: 125 miljoen van zijn eigen geld, niet van de stad. Bloomberg werd voor zijn burgemeesterschap (sinds 2001) een van de rijkste mensen van het land met het informatiebedrijf dat zijn naam draagt. Hij

bloomie_1.jpgBurgemeester Bloomberg - de man die roken in restaurants in New York verbood - geeft 125 miljoen dollar aan anti-rook-organisaties. Let wel: 125 miljoen van zijn eigen geld, niet van de stad.

Bloomberg werd voor zijn burgemeesterschap (sinds 2001) een van de rijkste mensen van het land met het informatiebedrijf dat zijn naam draagt. Hij maakt er geen geheim van na zijn werk in het stadhuis zijn kapitaal te gaan verdelen.

Liefdadigheidswerk is niet nieuw voor de stad (denk aan Carnegie). Wel komt er een nieuwe generatie op van Amerikaanse geldschieters. Bill Gates geeft zijn geld weg, net als superinvesteerder Warren Buffett.

Met het geld wil Bloomberg bereiken dat meerdere steden roken in de ban doen, en dat het imago van roken nog slechter wordt. Bloomberg heeft 5,1 miljard dollar. Vorig jaar gaf de ex-roker 144 miljoen weg. Genoeg? En is het doel wel goed gekozen?

    • Freek Staps