VN willen in twee weken 3.500 man extra in Z-Libanon hebben

De Verenigde Naties willen binnen twee weken 3.500 goed-uitgeruste extra militairen bij de VN-vredesmacht UNIFIL in Zuid-Libanon ten zuiden van de rivier de Litani hebben gelegerd. Zij moeten toezien op het huidige, fragiele staakt-het-vuren in het gebied en op een Israëlische troepenterugtrekking en de vervanging van de Israëliërs door Libanese soldaten.

Libanon heeft beloofd 15.000 militairen naar het zuiden te sturen. Maar het officiële besluit daartoe heeft de regering in Beiroet nog niet genomen. Uiteindelijk moet het gebied volledig onder controle komen van het Libanese regeringsleger.

UNIFIL telt nu ongeveer 2.000 manschappen, van wie 670 Indiërs en 650 Ghanezen op dit moment de grootste contingenten vormen. Het is de bedoeling dat UNIFIL uiteindelijk ook 15.000 man zal tellen, maar de huidige Franse commandant, generaal-majoor Pellegrini, heeft deze week gezegd dat het wel een jaar kan duren voor het zover is.

Morgen heeft in New York een officiële bijeenkomst plaats van landen die in principe wel troepen of andere hulp willen leveren voor het versterkte UNIFIL. De VN hopen dat dan de eerste officiële toezeggingen zullen worden bekendgemaakt. In totaal 45 landen hebben in de afgelopen dagen technische bijeenkomsten bijgewoond voor potentiële troepenleveranciers, maar de VN hadden tot vanochtend nog geen formele aanbiedingen binnengekregen.

Dat heeft te maken met de onzekerheid wat Frankrijk, de beoogde ruggegraat van UNIFIL, precies gaat doen en wat er met de bewapening van de shi’itische Libanese organisatie Hezbollah gaat gebeuren. Ook de zeer fragiele situatie in Zuid-Libanon, die nog eens werd onderstreept door generaal Pellegrini, speelt daarbij een rol.

Verscheidene landen hebben in meer of minder stellige bewoordingen laten weten wel troepen te willen leveren. Daaronder zijn naast Frankrijk verscheidene andere Europese landen, waaronder Italië (3.000 man), Spanje (700) en Finland (200). Ook Duitsland, dat de Israël graag ziet komen, zou na een felle politieke disucussie naar deelneming neigen. België was aanvankelijk geïnteresseerd, maar zou VN-resolutie 1701, die voorziet in de versterking van UNIFIL, te zwak vinden.

Van de islamitische landen hebben Turkije, Maleisië en Indonesië zich gemeld. Ook Australië en Nieuw Zeeland zouden belangstelling hebben. Noorwegen heeft eerder laten weten wel een oorlogsschip te willen sturen.