Toekomstmuziek met samples ‘avant la lettre’

cd pop Dreamies: Auralgraphic Entertainment Wilmington/Clearspot*****

cd pop

Dreamies: Auralgraphic Entertainment

Wilmington/Clearspot*****

‘An incredible mental experience’, luidt de ondertitel van het album dat elektronicapionier Bill Holt in 1974 maakte onder invloed van The Beatles’ geluidscollage Revolution No. 9. Holt, alias Dreamies was een liedjeszanger annex geluidsfreak. Zijn album is een sterk staaltje van samplekunst avant la lettre. Het bevat zoete, Beatles-achtige liedjes die zich losmaken uit drukke geluidsexplosies en stemsamples dwars door de songteksten. Honderden geluiden duiken erin op, van krekels tot raketlanceringen, ouderwets met scheermes en plakband tot één geheel gesneden. Holt voert de luisteraar mee op een trip door de stratosfeer, alleen vergelijkbaar met de manier waarop DJ Shadow het 22 jaar later deed op het meesterwerk Endtroducing. Het Dreamies-album werd voorbeeldig geremasterd van een gaaf vinylexemplaar en klinkt nog altijd als de bedwelmende toekomstmuziek die het toen was.

    • Jan Vollaard