Een Russische grafsteen voor Theo van Gogh

mafiasuit.jpgIk struikelde over dit item van AT-5: een ‘tweede monument’ voor Theo van Gogh verkommert al een jaar in een krat bij autopoetsbedrijf De Vries in Hillegom. Het is een portret van Theo van Gogh dat een Armeense zakenman via een ‘speciaal procedé’ in een plak zwart graniet van 500 kilo liet kerven. Het beeld is aangeboden aan de familie Van Gogh, Katja Schuurman en de gemeente Amsterdam. Maar de gemeente onthult in september zelf een monument en wil het ding dus niet hebben, ‘hoe bijzonder het ook is’. 

Nou bijzonder, het is meer een doorsnee-grafsteen zoals je ze hier overal aantreft op welvarende begraafplaatsen. Neem deze twee bekende stenen van gangsters die sneuvelden in de grote bendeoorlog van Jekaterinaburg. Nummer één (klik maar) liet zich vereeuwigen met de sleutels van zijn Mercedes in zijn hand. Nummer twee, van een rivaliserende moslimbende, treedt casual in bomberjack het hiernamaals binnen.

mafiacasual.jpgOok nette Russen zetten graag zo’n zwarte zuil met portret op hun graf. Als de Armeense zakenman de familie Van Gogh aan een fraaie grafsteen wilde helpen, vind ik dat wel een sympathiek gebaar. Maar wat moet Katja Schuurman met een Russische grafsteen?

Enfin, als niemand hem wil, neem ik hem wel. Wat ook kan, en hier vaak gebeurt: gewoon opschuren en recyclen.

 

    • Coen van Zwol