Televisie Voorkeur

In de zesde aflevering van De God van Nederland aandacht voor een nieuwe trend die uit de VS is overgekomen om mensen met ‘churchplanting’, (het oprichten van een nieuwe kerk) te bekeren. In Amsterdam-Noord probeert Jurjen ten Brinke (foto) als een profeet een nieuwe gemeenschap te stichten. Maar ook profeten worden op de proef gesteld. Ned.1, 23.10-23.33u. Foto IKON

actualiteiten

Twee vandaag. Aandacht voor de twee Nederlandse kinderen Ammar en Sara die nu al wekenlang vastzitten in de Nederlandse ambassade in Damascus. Ze zijn op de vlucht voor hun vader, die hen naar Syrië heeft ontvoerd. Ook een gesprek met het Tweede-Kamerlid voor de VVV Van Baalen over een mogelijke bemiddelaar in deze kwestie. Ned.2, 18.20-18.50u.

Aspecte extra: Der Fall Grass. Over de ontboezeming van de 78-jarige Duitse Nobelprijswinnaar en schrijver Günter Grass dat hij op jonge leeftijd in dienst van de Waffen-SS is geweest. ZDF, 22.15-22.35u.

Nova. Onder meer in de serie De beuk erin over de lelijkste gebouwen en planologische blunders in Nederland enkele bijdragen van kijkers. Ned.3, 22.20-22.45u.

documentaire

Is it real?: X-Men. Aandacht voor de vragen of Indiase heilige mannen hun lichaam kunnen verminken zonder pijn te voelen en of de meesters in transcendente hindoemeditatie kunnen vliegen. National Geographic, 21.00-22.00u.

Blizzard – Race to the pole. Vierde deel van een serie waarin de ontdekkingsreis uit 1911 van Robert Falcon Scott en zijn Noorse concurrent Roald Amundsen naar de Zuidpool wordt gereconstrueerd. Het Noorse team wil niet alleen winnen, ze willen ook Amundsens tijd verbeteren. Het Britse team moet met zes man de twee vijfhonderd kilo zware sleeën slepen omdat twee deelnemers zijn afgevallen. BBC2, 22.00-23.00u.

Terzake zomer: Kinneret leeft. Vanavond de videodagboeken van Kinneret Boosany, een 23-jarige serveerster die zwaargewond raakte na een zelfmoordaanslag in een restaurant in Tel Aviv. België 2 (Canvas), 20.00-20.50u.

Zwerfroute: Oogsten. Vanavond gaat het over het oogsten in de woestijn (Libië); oogsten van vogelnesten in Thailand; het oogsten van rubber in Brazilië en kleinschalige petroleumproductie in Indonesië. België 2 (Canvas), 20.50-21.35u.

Der Dokumentarfilm: Der Tag als die Beatles beinahe nach Marburg kamen. Het provinciestadje Marburg was in 1966 in de ban van de Beatles: de groep zou er een concert geven. Ferdinand Kilian stond als organisator in het middelpunt van de belangstelling. Toen bleek hij in de val van een oplichter gelopen te zijn. De bewoners van het stadje raakten collectief in een dip. ARD, 23.45-0.50u.

informatief

Feast India: Mumbai. De Britse chef-kok Barry Vera reist door India en bezoekt in Mumbai, het vroegere Bombay, de ochtendsessie van de lachclub en neemt een kijkje bij de Dabbawallah’s die elke dag duizenden zelfgemaakte maaltijden op het juiste kantoor weten te bezorgen. Ned.3, 20.05-20.35u.

Fred Dibnah’s world of steam, steel and stone: Preserving our past. Serie waarin Fred Dibnah de ontwikkeling van de industrialisatie in Engeland onderzoekt. Een van zijn grootste prestaties was de restauratie van een tractor die op stoom loopt. BBC2, 21.00-21.30u.

Menschenjäger: Das Rätsel der Killerlöwen. De gedachte door een wild dier begluurd, aangevallen en gedood te worden is een oerangst die wij van onze voorouders hebben geërfd. ZDF, 23.05-23.50u.

Warzone. Een bezoek aan de meest criminele stadswijken ter wereld in Kaapstad en Johannesburg. Kogels en messteken waren daar lange tijd doodsoorzaak nummer één. Inmiddels zijn daar nieuwe bedreigingen in de vorm van hiv en aids bijgekomen. Ned.3, 23.45-0.40u.

praatprogramma

Zomer 2006. Onder andere een gesprek met de Europese kampioen hoogspringen bij de vrouwen, Tia Hellebaut. Ook aanwezig Mathias (kleinzoon) en Willy (opa) De Clerq over de aantrekkingskracht van de politiek. België 1, 22.10-23.03u.

drama & muziek

KRO Detectives: Judge John Deed. Acteur Martin Shaw komt als rechter John Deed klem te zitten tussen de Britse overheid en die van de Golfstaten als de chauffeur van een Arabische sjeik wordt aangeklaagd voor moord op een prostituee. De sjeik was in Engeland om voor miljarden aan vliegtuigen te kopen. De zaak wordt gecompliceerder als ook de officier van justitie wordt vermoord. Ned.1, 21.00-22.35u.

BBC Proms: Mozart at the Proms. Registratie van onder meer het vioolconcert nr. 1 en nr. 4, symfonie nr. 29 en concertante symfonie in Es uitgevoerd door het UBS Verbier Festival Chamber Orchestra onder leiding van Maxim Vengerov. Met als solisten de violisten Maxim Vengerov en Lawrence Power. BBC1, 23.45-1.10u.

sport

Oefeninterland Ierland - Nederland. Voorbeschouwing en verslag van de oefenvoetbalwedstrijd Ierland-Nederland. Interviews op het veld door Hans Kraay jr. SBS6, 19.25-22.30u.