Televisie Film van de dag

Holy Smoke. Harvey Keitel speelt in Holy Smoke, dat Jane Campion samen met haar zus schreef, PJ Waters, een Amerikaanse deprogrammeur van sekteleden die naar Australië reist om de jonge Ruth, die in India in de handen van een goeroe is gevallen, weer tot een gewoon lid van haar familie te maken. Gesprekken over spiritualiteit stokken al snel als de mooie Ruth, gespeeld door Kate Winslet, haar lichaam in de strijd werpt en de machtsstrijd een geheel andere wending geeft. In een interview zei de regisseuse hierover: „Ruth schaamt zich over wat ze doet om te winnen. Maar het verlangen om te domineren is heel menselijk. Uiteindelijk ziet ze dat die overwinning slechts schijn is. Belangrijker is dat ze werkelijk met iemand in contact is gekomen, iemand die niet terugschrok voor intimiteit.” Holy Smoke is een fascinerend psychodrama dat komische momenten niet schuwt. (Jane Campion, 1999, VS/Aus), België 2, 22.10-0.00u.

André Waardenburg

    • André Waardenburg