Spoor tussen Utrecht en A`dam later klaar

UTRECHT. Pas in april volgend jaar kunnen de vier sporen tussen Amsterdam en Utrecht in gebruik worden genomen. Tot nog toe gingen spoorbeheerder ProRail en Nederlandse Spoorwegen ervan uit dat de sporen begin december, bij het begin van de nieuwe dienstregeling van 2007, in gebruik zouden worden genomen. De nieuwe dienstregeling van NS moet nu worden aangepast. De vertraging heeft te maken met veiligheidsprocedures die langer duren dan voorzien. Het spoor tussen Utrecht en Amsterdam is een van de drukst bereden trajecten van het land. Om meer personen- en goederenverkeer soepeler te kunnen verwerken, is de capaciteit uitgebreid van twee naar vier sporen. De werkzaamheden begonnen in 2000 en omvatten naast de spoorverdubbeling onder meer de vervanging van twaalf overwegen door tunnels, de aanleg van een aquaduct bij Abcoude onder het riviertje de Gein en de renovatie van vier stations. De Utrechtboog tussen Utrecht en Schiphol maakte ook onderdeel uit van het project dat circa 965 miljoen euro kost.