Sensationele film over heftig Italië

Romanzo criminale. Regie: Michele Placido. Met: Kim Rossi Stuart, Pierfrancesco Favino, Claudio Santamaria, Anna Mouglalis, Jasmine Trinca, Stefano Accorsi. In: 4 bioscopen.

Romanzo Criminale is een heftige film over de heftige geschiedenis van Italië in de jaren zeventig en tachtig. Net als in andere West-Europese landen barstte toen in Italië een golf van geweld los, van criminelen, van linkse terroristen en van extreem-rechts, al dan niet gelieerd aan politieke machten op de achtergrond. Het is een sensationeel mengsel van ingewikkelde krachtsverhoudingen dat niet altijd even goed te volgen is.

Regisseur Michele Placido, vooral bekend als acteur in onder meer de tv-serie Il Piovra , introduceert drie jongens die de Romeinse onderwereld overnemen met een reeks genadeloze liquidaties. Naarmate hun ster rijst, trekken ze de aandacht van zowel de fatsoenlijke als de schimmige dienaren van het gezag. Een keurige politiecommissaris jaagt hen na, een onduidelijke topambtenaar gebruikt hen om zijn eigen revolutionaire ideeën te verwezenlijken.

De film beweegt zich zowel op het algemeen-historische als op het persoonlijke, gedramatiseerde vlak. Placido gebruikt regelmatig archiefbeelden – van de ontvoering van Aldo Moro, van de bomaanslag op het station van Bologna – en doet dat heel effectief. Op het persoonlijke vlak is de film wisselvalliger. Sommige relaties zijn goed uitgewerkt en spannend – het begint te zinderen zodra de prostituee Patrizia (Anna Mouglalis) in beeld komt – andere zijn alleen maar neergezet om alle eindjes aan elkaar te knopen. Toch moet gezegd dat Placido wel durft te kiezen. Zijn film is eerder scenisch dan verhalend en de tweeënhalf uur schieten voorbij.

    • Bas Blokker