Reisgidsen voor op het slagveld

3 Mark Adkin: The Waterloo Companion: The Complete Guide to History’s Most Famous Land Battle. Niet zo geschikt voor in de rugzak, want vrij groot, maar absoluut de beste gids over Napoleons laatste veldslag, op 18 juni 1815. Het boek bevat veel foto’s van het slagveld anno nu, met daarop ingetekend de bewegingen van de Franse, Engelse, Nederlandse en Pruisische eenheden. Dat maakt het voor de wandelaar eenvoudig om precies de plek te vinden waar de aanvalsgolven van de Franse cavalerie stukliepen op de carrés van de geallieerde opperbevelhebber Wellington. De prachtige platen met daarop alle uniformen van de strijdende partijen vervolmaken dit boek. 3 Mark Adkin: The Waterloo Companion: The Complete Guide to History’s Most Famous Land Battle. Niet zo geschikt voor in de rugzak, want vrij groot, maar absoluut de beste gids over Napoleons laatste veldslag, op 18 juni 1815. Het boek bevat veel foto’s van het slagveld anno nu, met daarop ingetekend de bewegingen van de Franse, Engelse, Nederlandse en Pruisische eenheden. Dat maakt het voor de wandelaar eenvoudig om precies de plek te vinden waar de aanvalsgolven van de Franse cavalerie stukliepen op de carrés van de geallieerde opperbevelhebber Wellington.

Voor wie geïnteresseerd is in geschiedenis maar musea te stoffig vindt, is een wandeling over een slagveld dé manier om in contact te komen met het verleden. Hieronder de beste slagveldreisgidsen.

1 Chrisje en Kees Brants: Velden van weleer. Reisgids naar de Eerste Wereldoorlog. De ideale reisgenoot voor een tocht langs de loopgraven. Voor elk gebied in België en Frankrijk geven de auteurs – naast nuttige tips over de beste auto- en fietsroutes – beknopt de geschiedenis van het conflict. De aangrijpende anekdotes en de aandacht voor de literatuur over het front maken van dit boek een aanrader, ook om gewoon thuis te lezen.

2 Major and Mrs. Hold’s Battlefield Guides. Het Britse echtpaar Hold bereisde zowat ieder slagveld uit de Eerste en Tweede Wereldoorlog. Vooral de geallieerde invasie in Frankrijk op 6 juni 1944 hebben ze uitgebreid beschreven. Er zijn gidsen voor elk van de vijf landingsstranden afzonderlijk, maar ook een grote gids over D-Day als geheel. De majoor en zijn vrouw wandelden ook door Nederland. Dat leverde twee boekjes op over de slag om Arnhem in september 1944.

3 Mark Adkin: The Waterloo Companion: The Complete Guide to History’s Most Famous Land Battle. Niet zo geschikt voor in de rugzak, want vrij groot, maar absoluut de beste gids over Napoleons laatste veldslag, op 18 juni 1815. Het boek bevat veel foto’s van het slagveld anno nu, met daarop ingetekend de bewegingen van de Franse, Engelse, Nederlandse en Pruisische eenheden. Dat maakt het voor de wandelaar eenvoudig om precies de plek te vinden waar de aanvalsgolven van de Franse cavalerie stukliepen op de carrés van de geallieerde opperbevelhebber Wellington. De prachtige platen met daarop alle uniformen van de strijdende partijen vervolmaken dit boek.

4 Civil War Sites: The Official Guide to Battlefields, Monuments, and More. Officiële gids van de Amerikaanse Civil Preservation War Trust. Elk dorpje of grasveld waar tijdens de Amerikaanse Burgeroorlog een schot is gelost heeft zijn weg gevonden in deze lijvige gids. Dat ene schuurtje waar generaal Robert E. Lee in 1864 één nacht geslapen heeft? Het staat erin.

Bart Funnekotter

    • Bart Funnekotter