Prunaru wordt concertmeester Concertgebouw

Amsterdam, 16 AUG. De Roemeense violist Liviu Prunaru (1969) is met ingang van het nieuwe seizoen benoemd tot concertmeester van het Koninklijk Concertgebouworkest. Prunaru is de opvolger van de Amerikaan Alexander Kerr, die in juni na negen jaar vertrok om professor of violin te worden aan de Indiana University. Prunaru wordt concertmeester naast Vesko Eschkenazy, afkomstig van het Nederlands Philharmoonisch Orkest. De Roemeen, die een Guarneri-viool bespeelt, won in 1993 de Prijs Eugène Ysaÿe, de publieksprijs en de tweede prijs van het Koningin Elisabeth Concours in Brussel. Het winnen van de Juilliard Mendelssohn Competition in 1999 leidde tot zijn solodebuut in het Lincoln Center in New York met de Juilliard Symphony. Sindsdien trad hij op als solist met orkesten als het Royal Philharmonic Orchestra en het London Symphony Orchestra, en gaf hij wereldwijd recitals.