Philips verkoopt chipbedrijf

Elektronicaconcern Philips verkoopt zijn onderdeel Philips Enabling Technologies Group (ETG) aan de in Eindhoven gevestigde VDL Groep. Dat hebben beide bedrijven vandaag bekendgemaakt.

ETG maakt onderdelen voor chipmachines. Daarbij gaat het om hoogwaardige technologie voor met name de halfgeleiderindustrie. Het hoofdkantoor van Philips ETG is gevestigd in Eindhoven. Het bedrijf heeft ongeveer 1.650 werknemers, van wie circa 1.100 in Nederland. Philips ETG behaalde vorig jaar een omzet van 231 miljoen euro. De VDL Groep, een conglomeraat van industriële bedrijven, had vorig jaar bijna 1 miljard euro omzet.

ETG stond al zes jaar in de etalage. Volgens de woordvoerder past het onderdeel niet meer bij de kernactiviteiten van Philips. In juni schrapte Philips 200 banen bij de vestigingen in Eindhoven en Almelo. Volgens VDL Groep hoeven de werknemers van ETG niet te vrezen voor hun baan.

Hoeveel VDL betaalt voor Philips ETG willen de partijen niet bekendmaken. Philips wilde alleen kwijt dat de verkoop „een kleine boekwinst” oplevert. De verkoop wordt eind dit jaar afgerond.