Paddestoelen en de Russische ziel (2)

grigori_1.jpgToeval bestaat niet. Ontvouwt in het verre Jaksja de bioloog Grigorevitsj mij de paddestoelentheorie van de Russische ziel. Lees ik terug in Moskou over Grigori Perelman, het mathematische genie uit St. Petersburg. Perelman loste het probleem van Poincaré uit 1904 op, één van de  belangrijkste wiskundeproblemen. Maar na een artikel op internet in 2002 en een lezingentoernee in de Verenigde Staten is Grisja van de aardbodem verdwenen. Er ligt een miljoen dollar beloning op hem te wachten; mogelijk weigert hij dat bedrag.

grisha.jpgGrisja, zo vertellen zijn kennissen, is schuw en wereldvreemd. Met zijn warrige baard en lange vingernagels oogt hij als een Raspoetin. En wat is zijn hobby volgens de New York Times?

‘Asked about Dr. Perelman’s pleasures, Dr. Anderson said that he talked a lot about hiking in the woods near St. Petersburg looking for mushrooms.

Need i say more?

 

    • Coen van Zwol