Onderzoek naar hulp aan Kashmir

De Pakistaanse inlichtingendiensten onderzoeken mogelijk misbruik van ontwikkelingshulp voor de vorige week verijdelde aanslagen in Londen. Volgens een anonieme medewerker richt het onderzoek zich op de al-Rasheed Trust en de al-Asar Trust, die mogelijk Britse donaties ontvingen voor hulp aan de slachtoffers van de aardbeving in Kashmir, vorig jaar oktober.

Vrijdag meldde het Pakistaanse dagblad Daily Times dat een islamitische hulporganisatie in Groot-Brittannië grote bedragen heeft overgemaakt naar drie bankrekeningen in het door Pakistan bestuurde deel van Kashmir en dat die zijn doorgesluisd naar bij het terreurplan betrokken personen. De drie eigenaars van de bankrekeningen, van wie twee de Britse nationaliteit hebben, maken deel uit van de groep van zeven Pakistanen die vóór de onthulling van het plan zijn gearresteerd. De Londense Evening Standard schreef gisteren dat zij miljoenen dollars zouden hebben overgemaakt naar Groot-Brittannië.

Ook de namen van Jamaat-ud-Dawa – dat een schild zou zijn voor de terreurorganisatie Lashkar-e-Taïba – en Crescent Relief doen de ronde. Woordvoerster van het ministerie van Buitenlandse Zaken Tasnim Aslam noemde betrokkenheid van Jamaat-ud-Dawa „absurd”, en alleen bedoeld om „een schaduw te werpen over de inspanningen van Pakistan om dit plan te ontmaskeren”. Pakistan benadrukte de afgelopen dagen dat een tip van de Pakistaanse geheime dienst cruciaal was voor de arrestatie van inmiddels 25 voornamelijk Pakistaanse Britten in Engeland.

De belangrijkste in Pakistan gearresteerde verdachte, Rashid Rauf, wordt wellicht aan Groot-Brittannië uitgeleverd. Aslam ontkent dat er een officieel Brits uitleveringsverzoek is, maar volgens een Britse ambtenaar is dat er al wel en kan Rauf, die ook een Brits paspoort heeft, binnen enkele dagen worden overgevlogen.

Pakistan beschuldigt Rauf van banden met Al-Qaeda. „In onze opvatting is dit een operatie van Al-Qaeda – van Al-Qaeda in Afghanistan”, zei Aslam gisteren. Het Afghaanse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft een Afghaanse connectie met de verijdelde aanslagen ontkend. (AP, Reuters)