Onder het huis van Faas

In het boek 100 jaar Xerxes DZB haalt oud-voetballer Coen Moulijn herinneringen op aan Faas Wilkes, en aan het Oude Noorden in Rotterdam, waar ze allebei opgroeiden. ‘We waren arm in die tijd.’

De Rotterdamse wijk Het Oude Noorden heeft veel goede voetballers voortgebracht. Coen Moulijn, die bij Feyenoord jarenlang op de linkerflank speelde, kende Faas Wilkes uit die buurt. In 2004 haalde de nu 69-jarige Moulijn herinneringen op aan Wilkes en aan de wijk waar ze opgroeiden.

„Ik woonde in een souterrainwoning in de Bloklandstraat. Wij speelden bij het doodlopende stuk van de straat, met een tennisbal. Zo’n ding moet je nou eens aan die voetballers van nu geven. Daar kunnen ze niks mee, joh. Echt niet. Terwijl wij... Technisch, knap. Er ging bijna geen ruit kapot. Godverredikkeme. Heerlijk, die potjes. Vijf tegen vijf, vier tegen vier. Dan hingen de mensen uit de buurt uit de ramen. Ik zou er zo duizend gulden voor over hebben als ik zo’n ‘metsie’ nog eens op een video kon terugzien. „We waren arm in die tijd. Mijn vader was blikslager in een blikfabriek. In de pauzes maakte hij elke dag een bal van papier, dubbel zo groot als die tennisballen waar wij op straat mee voetbalden. Die waren mooi hoor, alleen stootten ze niet. Nou, in het begin, dan stootte-ie nog wel, maar na tien minuten kwam hij niet meer van de straat omhoog en was die papieren bal al voor de helft kleiner.”

Moulijn voelde zich een kleine jongen vergeleken bij Wilkes. „Hij speelde in het buitenland, het was een echte voetbalcrack, een wereldster. Hij woonde even verderop, op de Soetendaalseweg. Hij was mijn favoriet toen ik bij Xerxes kwam. Hij speelde toen al in Italië. Pas tijdens m’n vierde interland, tegen Spanje uit, speelden we voor het eerst samen, twee jongens uit het Oude Noorden. Met mijn vrienden liepen we altijd langs zijn huis, om te kijken of hij er was. Weet je dat er onder het huis van Faas een illegale bioscoop zat? Moest je betalen, kon je zaterdagavond zes afleveringen zien van Tom Mix. Mijn favoriete cowboyheld. Dat zaaltje zat propvol jongens, op platte banken. Als daar wat gebeurd was, een brand of zo, dan waren we dood geweest. Allemaal onder het huis van Faas.”

Uit ‘100 jaar Xerxes DZB’. Samenstelling eneindredactie: Bram Bos en Emile Schelvis.