Moulinex neemt Chinese branchegenoot over

De grootste Franse fabrikant van elektrische huishoudapparatuur, SEB, gaat zijn Chinese evenknie, Zhejiang Supor Cookware, overnemen.

SEB, dat bekend is door merknamen als Moulinex, Krups en Rowenta, probeert daarmee te ontsnappen aan de steeds zwaardere concurrentie op de Europese thuismarkt. Die wordt veroorzaakt door laaggeprijsde huishoudelijke apparatuur uit Azië, onder meer China.

Zhejang Supor Cookware is marktleider binnen China in huishoudelijke apparatuur zoals rijstkookmachines, en heeft zich meer dan zijn concurrenten in eerste instantie op de binnenlandse markt gericht. Vorig jaar leverde de export 31 procent op van de omzet van Zhejang Supor Cookware, die uitkwam op de 147 miljoen euro. De Chinese groep is op de beurs op dit moment 280 miljoen euro waard. SEB zal in meerdere stappen 61 procent van de aandelen in handen krijgen.

Met de Chinese overname verplaatst SEB zijn activiteiten de facto meer naar het oosten. Begin dit jaar besloot de groep drie van zijn dertien Franse fabrieken te sluiten, en een kwart van de in totaal 7.200 werknemers te ontslaan. Eerder sloot SEB al fabrieken in Duitsland en Spanje.

Volgens SEB is de productieprijs van een snelkookpan en andere huishoudelijke apparatuur, zoals een broodrooster, in China vijftig keer lager dan in Frankrijk. Bovendien is de Europese markt verzadigd, terwijl de Chinese markt volgens topman Thierry de la Tour d’Artaise lijkt op de naoorlogse wederopbouwmarkt in Europa, die de bloei van de SEB-merken inluidde.

Vorig jaar daalden de verkoopcijfers van SEB in West-Europa met 2,6 procent, terwijl ze in de rest van de wereld stegen, vooral in Zuid-Amerika en Azië.

De omzet in 2005 steeg, onder meer door overnames in de Verenigde Staten, Brazilië en Italië, tot 2,4 miljard euro. Een deel van de productie van het bedrijf was als verplaatst naar onder meer Thailand en Turkije. Nog 50 procent van de productie van SEB komt uit Frankrijk.