Liever een eigen bedrijf dan biertjes tappen

Universiteiten en hbo’s bieden ondernemende studenten meer faciliteiten.

Studentenbedrijven werken vooral op aanvraag en nemen weinig risico’s.

Job Heimerikx begon zijn eigen bedrijf. Foto Maarten van Haaff Job Heimerikx, Utrecht, 27 juli 2006, foto Maarten van Haaff

Wie studeert heeft een bijbaantje. Maar terwijl de meeste studenten het bij biertjes tappen houden, kiest een handjevol al in de collegebanken voor een eigen bedrijf. Nederland telt zo’n 3.000 studentondernemers, blijkt uit cijfers van Jong MKB Nederland.

Het getij is gunstig: volgens onderzoek dat de technische universiteit Twente liet uitvoeren, bieden hbo’s en universiteiten steeds meer begeleiding en faciliteiten voor studenten die een eigen bedrijf willen beginnen. Technische universiteiten lopen daarbij voorop. Zo verzorgen de TU’s van Delft, Eindhoven en Twente samen een collegereeks over ondernemen, waarbij Roel Pieper en andere (oud-)bestuurders worden uitgenodigd.

Studentondernemers hebben vooral behoefte aan faciliteiten, niet aan geld, zegt onderzoeker Peter van der Seide. „Financieel nemen studentenbedrijven weinig risico, ze doen meestal klussen op aanvraag. De benodigde investeringen blijven daardoor minimaal.”

De TU Twente blijkt studerende ondernemers het meest in de watten te leggen. Ze krijgen kantoorruimte op de campus en persoonlijke begeleiding. Pas afgestudeerden worden ondersteund met renteloze leningen en gratis gebruik van universiteitsfaciliteiten.

Toch doen opleidingen nog niet genoeg, vindt Joe Goldiamond, directeur van het particuliere Webster International Center for Entrepreneurship. „Ondernemers worden in Nederland als buitengewone mensen gezien, alsof ze ervoor gebóren zijn. Om van die houding af te komen, moet het vak ondernemerschap een centrale plaats innemen op alle universiteiten en hbo’s en moeten studenten praktische ervaring opdoen met ervaren ondernemers.”

Of studentondernemers uiteindelijk succesvoller zijn dan andere ondernemers is onduidelijk. Maar dat ze belangrijk zijn voor de groei van de arbeidsmarkt staat vast, zegt Walter Jansen van Jong MKB Nederland. „Omdat ze mensen willen aansturen, nemen hoogopgeleiden graag personeel aan. Daarom moeten we studenten aanmoedigen een bedrijfje te beginnen.”

    • Stefanie Vermeulen