Koken met Kasper

Kasper gaat studeren in Groningen. Ik heb geen idee wát hij gaat studeren, ik weet alleen dat hij er kortgeleden is gaan wonen en dat hij een klein tuintje heeft waarin hij kruiden kweekt. Op mijn weblog www.nrc.nl/kokenetc schrijft Kasper dat hij nog weinig ervaring heeft met studentenhappen. Maar volgens mij is hij goed bezig. Hij maakt namelijk stoofpotjes van alles wat hij goedkoop op de markt kan vinden. In zijn pan met dikke bodem laat hij vlees, prei, ui, wortel en wijn twee uur sudderen tot een dikke, smeuïge stoofpot die hij met aardappels, brood, rijst of pasta verorbert. Als de studiebeurs net binnen is gaat er meer vlees in, als ’ie wat krapper bij kas zit meer groenten. Ga zo door, Kasper! Stoofpotten zijn lekker, gezond, niet duur en als de pan groot genoeg is kun je er twee dagen van eten. Ik zou als ik jou was wat van die kruiden uit je tuin meestoven, dan wordt hij nog geuriger.

Onderstaande runderstoofpot is genoeg voor acht hongerige studenten, maar je kunt ook de helft invriezen en er twee keer met zijn vieren van eten. Heb je geen oven? Laat het gerecht dan zachtjes stoven op het fornuis, met een sudderplaatje ertussen. En kies een betaalbare, maar wel drinkbare wijn.

1250 g doorregen runderriblappen, in grote dobbelstenen

een handje witte bloem

3 el olijfolie

1 ui, in ringen

een bos wortels, in plakjes

1 fles rode wijn

2 laurierblaadjes

2 takjes tijm

1 kleine knolselderij, in dobbelstenen

1 prei, in ringen

Verwarm de oven voor op 150 graden. Bestrooi het vlees met zout en laat het tien minuten staan. Doe het vlees met de bloem in een plastic zak en schud tot het vlees bedekt is met een dun laagje bloem. Verhit de olijfolie in een ruime braadpan en bak hierin het vlees aan. Doe dit in kleine porties tegelijk, anders gaat het vlees koken in plaats van bakken. Schep het vlees uit de pan en fruit in het bakvet de ui en wortel een paar minuten. Vul de wijn met water aan tot één liter en schenk in de pan, samen met een theelepel zout, de laurier en de tijm. Doe dan het vlees in de pan en breng alles aan de kook. Leg een deksel op de pan en schuif die in het midden van de oven. Nu hoef je er twee uur niet meer naar om te kijken. Daarna haal je de pan even uit de oven, voegt de knolselderij en prei toe, schept die om en schuift de pan weer in de oven. Na nog een half uur tot een uur is het vlees zo zacht als boter en is de stoofpot klaar. Lekker erbij: zelfgehaalde friet.

Ga jij studeren en op kamers? Dan heb je vast veel kookvragen. Stel ze op www.nrc.nl/kokenetc

    • Janneke Vreugdenhil