Klassiek geschoolde musici in de speeltuin van de jazz

cd jazz/ klassiek/ Friedrich Gulda en Joe Zawinul: Music for two pianos Capriccio ****

cd jazz/ klassiek/

Friedrich Gulda en Joe Zawinul: Music for two pianos

Capriccio ****

De Oostenrijkse pianisten Joe Zawinul en Friedrich Gulda zijn geestverwanten: beiden werden in de klassieke traditie geschoold maar kregen de kriebels in het strakke keurslijf dat daarbij hoort.

Zawinul (1932) maakte vanaf de jaren vijftig furore als jazzpianist, onder meer in de fusionband Weather Report. Gulda (1930-2000) ontwikkelde zich ook als jazzpianist, maar koos er toch voor als enfant terrible binnen de klassieke concertpraktijk actief te blijven. Hun uitvoering van Brahms’ Variationen über ein Thema von Joseph Haydn, op. 56b, is niet geschikt voor puristen. Het gaat er losjes aan toe. De muziek komt op momenten prachtig en eigenzinnig door tot leven.

Haast vanzelfsprekend sluiten Gulda’s eigen Variations For 2 Pianos and Band hierop aan, al is er weinig ‘klassieks’ aan deze muziek. De jazz blijkt voor Gulda een relaxte, soms wat met clichés gevulde speeltuin te zijn. Zawinul benadert de jazz een stuk minder vrijblijvend. Zijn Volcano for Hire, vol grillige fusionlicks, is een compromisloze, explosieve afsluiter.

    • Jochem Valkenburg