Jacob de Greeuw (zanger van de band Johan)

Johan ( uiterst links Jacob de Greeuw). Foto Jantien de Roode Roode, Jantien de

Wat was de eerste plaat die je kocht?

,,Mijn eerste album was Lexicon Of Love van ABC, mijn eerste single Relax van Frankie Goes To Hollywood. Toevallig allebei producties van Trevor Horn. Rond 1983 was dat, ik zal een jaar of dertien geweest zijn. In die tijd kwam die vreselijke jaren-tachtig-sound op, maar Trevor Horn wist daar toch een eigen draai aan te geven. Vooral die ABC-plaat is heel erg over the top, met strijkers en zo. Nee, dat is niets voor ons, wij zoeken het meer in een sixties-achtig gitaargeluid. Maar mooi is het wel.”

En de beste plaat?

,,Revolver van The Beatles. Dat is zo’n complete plaat. Alles zit erin, van heel zacht en lief naar keihard en experimenteel. Het is een plaat van uitersten, maar toch heel erg één geheel. Natuurlijk probeer ik altijd zo’n plaat te maken, maar dat zal me wel nooit lukken. Je moet niet vergeten dat The Beatles zowel Paul McCartney als John Lennon hadden. In Johan zitten ook allemaal genieën, maar toch niet van dat niveau.”

Favoriete dansplaat?

,,Ik ben niet zo’n danser, maar als het echt moet: I Feel Love van Donna Summer, toch wel. In het jongerencentrum waar ik in de jaren tachtig veel kwam gingen al die vleermuizen te keer op Love Like Blood van Killing Joke, maar I Feel Love is toch de klassieker.”

Troostplaat?

,,Als ik echt verdrietig ben luister ik òf helemaal niet naar muziek, òf juist naar hele harde niks-aan-de-hand-muziek. The Ramones, dat werkt wel. Jacques Brel, dat is ook wel geschikt, al versta ik er weinig van. Maar dan verzin ik er van alles bij, zodat ik kan zeggen: kijk, die Brel heeft het nog zwaarder dan ik.”

Ben je een verzamelaar?

,,Ooit wel, maar tegenwoordig vind ik het heel gemakkelijk om via internet iets uit te checken. En een festival als Lowlands is daar ook heel geschikt voor.”

Wat zou men absoluut niet van jou verwachten?

,,Veel mensen denken dat wij soft-rock maken en dat ik alleen maar naar softrock luister. Maar in wezen ben ik een echte punker. Ik geloof ook niet in de muziekin-dustrie en alle shit die daaromheen hangt. Maar ja, je moet wel.”

Johan speelt op 20/8 op Lowlands: 13 uur, Bravo

Rectificatie / Gerectificeerd

In het artikel De beste van (16 augustus, pagina 27) staat dat de foto van de band Johan is gemaakt door Jantien de Roode . Dat moet zijn: Jantien de Bood.

    • Jacob Haagsma