Israëlische chef staf in opspraak

De chef staf van het Israëlische leger, generaal-majoor Dan Halutz, is in opspraak gekomen, omdat hij op de dag dat twee Israëlische soldaten door Hezbollah werden ontvoerd en de oorlog begon een pakket aandelen heeft verkocht. Parlementsleden en de media hebben geëist dat Halutz onmiddellijk aftreedt.

De topofficier weigert op te stappen en noemde het uitlekken van de geheime transactie ia Bank Leumi en de publicatie in het dagblad Maariv „kwaadaardig en tendentieus”. Op de dag dat de beurs van Tel Aviv zou dalen met 8,5 procent als gevolg van de ontvoering en de daarop volgende beslissing van de regering om Hezbollah aan te vallen verkocht Halutz een pakket ter waarde van 26.000 dollar.

Volgens leden van de regerende Arbeidspartij en van Likud heeft het voor een chef staf geen pas om zich te wijden aan zijn persoonlijke financiën terwijl soldaten zijn ontvoerd en gedood en de eerste militaire acties in Libanon plaatsvonden. Halutz zegt dat hij zijn aandelen verkocht voordat de regering later op die dag (12 juli) besloot tot een invasie in zuidelijk-Libanon. Anonieme topofficieren van de generale staf zeggen in de kranten dat de positie van Halutz onhoudbaar is geworden.

Halutz raakte in de problemen daags na de stopzetting van de Israëlische acties in Libanon. In de ogen van de publieke opinie heeft Israël de strijd tegen Hezbollah verloren. Halutz wordt gekritiseerd omdat hij te lang heeft gewacht met een grootschalig grondoffensief. Ook klagen terugkerende reservisten over de tekortschietende bevoorrading, slechte uitrusting, onduidelijke militaire acties, onervaren commandanten en gebrekkige training.

Niet alleen Halutz is in opspraak gekomen, ook twee partijgenoten van premier Olmert zijn in de problemen geraakt. Minister van Justitie Haim Ramon wordt door een secretaresse beschuldigd van ongewenste seksuele intimiteiten. Volgens de politie zijn er voldoende gronden om de minister te vervolgen. De minister zegt dat er geen bewijs is.

De voorzitter van de Knesset-commissie voor Buitenlandse Zaken en Defensie, Tzahi Hanegbi, zou als minister van Politie steekpenningen hebben aangenomen en verkiezingsfraude hebben gepleegd. Hanegbi is aangeklaagd door de procureur-generaal bij de Israëlische Hoge Raad Mazuz.