Inflatie in VS is onverwachts lager

Amerikaanse producentenprijzen zijn tegen de verwachtingen in gedaald de afgelopen maand. Dit heeft het Amerikaanse ministerie van Arbeid gisteren bekendgemaakt.

De daling geldt echter alleen als geen rekening wordt gehouden met de beweeglijke prijzen van voedsel en energie. Zonder die twee componenten zijn de producentenprijzen met 0,3 procent gedaald.

Energieprijzen zijn afgelopen maand echter met 1,3 procent gestegen. Als die verandering én de gestegen voedselprijzen worden meegerekend, komen de producentenprijzen 0,1 procent hoger uit afgelopen maand. Deze stijging is nog altijd de laagste sinds februari van dit jaar.

De vlakke prijsontwikkeling lijkt zorgen over Amerikaanse inflatie te hebben weggenomen. Het wordt daarom gezien als een bevestiging van de juistheid van het besluit van het Amerikaanse stelsel van centrale banken (de Fed) eerder deze maand om de rente voor het eerst sinds twee jaar niet te verhogen.

De koersen van aandelen en obligaties stegen na de bekendmaking. De prijs van de dollar daalde licht ten opzichte van de euro en de yen. Beurzen in Azië sloten vandaag allemaal hoger na de Amerikaanse bekendmaking. De Hang Seng-index van de beurs in Hongkong steeg tot de hoogste slotkoers in zes jaar. De koers steeg met 1,02 procent (176,96) en sloot op 17.451,03 punten, de hoogste koers sinds september 2000. De Japanse Nikkei steeg met 1,6 procent naar 16.071 punten. Dit is de hoogste slotkoers sinds 19 mei van dit jaar.

De beurzen in Europa nemen vandaag een afwachtende houding aan omdat de Amerikaanse overheid komt met cijfers over consumentenprijzen. Onder meer kortingen van autoproducenten wijzen erop dat consumentenprijzen niet hard zullen zijn gestegen.

Maar dat nieuws is niet onverdeeld positief. Verkoop van huizen is het tweede kwartaal met 7 procent gedaald ten opzichte van een jaar geleden, bericht de Amerikaanse organisatie van makelaars. Ook de landelijke vereniging van huizenbouwers meldt dat de animo voor nieuwbouw lager staat dan ooit in de afgelopen vijftien jaar. „Potentiële bouwers kijken uit onzekerheid de kat uit de bomen”, aldus econoom David Seiders van de National Association of Home Builders. (Reuters, AP)