‘Ik wilde altijd al bij brandweer’

Naam: Erwin HendriksenLeeftijd: 40 jaarOude baan: eigenaar kapsalonNieuwe baan: webmanager bij de Nederlandse Vereniging Brandweerzorg en Rampenbestrijding en vrijwilliger brandweer Zevenaar

Wat een bijzondere switch.

„Zeker, en als ik geweten had hoe leuk ik dit vond, was ik tien jaar geleden al overgestapt. Ik moest mijn kapperszaak verkopen nadat ik een allergie kreeg voor de chemische stoffen die gebruikt worden, en door de scheiding met mijn vrouw. Mijn strategie was toen om eerst bij de vrijwillige brandweer te gaan en daar uit te kijken naar een vaste baan bij de brandweer. Ik beheer nu overdag de website BrandweerKennisNet, en ben ’s avonds en in het weekend oproepbaar bij calamiteiten.”

Zou je niet liever fulltime brandweerman zijn?

„Nee, ik vind het vooral leuk dat ik praktijk en theorie kan combineren. Door de website proberen we de verschillende regio’s meer uniform te laten werken. Het kennisnet helpt om brandweerkorpsen op te trekken naar hetzelfde niveau. Daardoor werken de corpsen beter samen. En dat zie je terug in de praktijk.”

Wat zijn je plannen voor de toekomst?

„Ik wil hier het liefst blijven werken tot mijn pensioen. Als kleine jongen wilde ik al brandweerman of piloot worden. Mijn zoontje van zeven is er nu ook helemaal gek van. We sparen samen brandweerautootjes. Ik wil me wel verder ontwikkelen binnen het bedrijf. Ik ga nu aan de slag met de ontwikkeling van een kennisalmanak voor de website. Daarmee moet ons platform de corpsen nog beter kunnen voorlichten.”

Ga je meer verdienen?

„Mijn inkomsten zijn ongeveer hetzelfde gebleven, maar dat is niet belangrijk. Dit werk is mijn passie. Zodra het woord brandweer valt begin ik al te stralen. Ik hou ervan om een gezamenlijk doel te hebben. Ook de hiërarchie vind ik prettig. Het is te vergelijken met militaire dienst. Iedereen weet wat zijn rol is, maar er zijn veel mogelijkheden om steeds op een hoger plan te komen. Ik ben nu brandwacht, maar ben bezig met de opleiding tot brandweer eerste klas. Die cursus wordt door de brandweer betaald. Het zelfstandig ondernemerschap paste minder goed bij mij. Dit moest gewoon zo zijn.”

Is je nieuwe baan drukker dan je oude?

„Naast mijn werk heb ik iedere maandagavond oefening in Zevenaar, en je kunt altijd opgeroepen worden. Het heet wel vrijwilligerswerk, maar als je eenmaal ja gezegd hebt, wordt er verwacht dat je er bent. Je moet er dus wel een beetje gek van zijn. Maar dat zijn we.”

Janna Laeven

    • Janna Laeven