Huisarts schrijft uit ziekenhuis geweerd medicijn weer voor

Rotterdam. Een kwart van de medicijnen die in het ziekenhuis wegens bijwerkingen gestaakt zijn, wordt binnen een half jaar weer door de huisarts voorgeschreven. Dat blijkt uit een studie in twee Nederlandse ziekenhuizen die maandag verscheen in het medische tijdschrift Archives of Internal Medicine. In de voorlopige ontslagbrief die de patiënt meekrijgt als hij het ziekenhuis verlaat, staat bijna nooit iets over medicijnen die gestopt zijn omdat de patiënt er ziek van werd. In de uitgebreidere brief die de huisarts later ontvangt, wordt de helft van de bijwerkingen genoemd, maar vaak niet in de samenvatting. De huisartsen nemen de informatie vervolgens lang niet altijd over in hun eigen dossier. Apothekers krijgen de informatie helemaal niet. Volgens onderzoeker dr. Paul Jansen, internist-geriater aan het UMC Utrecht, faalt de communicatie ”op heel veel fronten”.