Het zou ook zomaar over sportvissen kunnen gaan

Het is belachelijk om met dit vriesweer van zoiets als een zomerhit te spreken, maar ik doe het toch. Want het is inmiddels half augustus, dus we moeten de eindstand opmaken: wat was de zomerhit van 2006?

Denk terug aan de weken dat je nog zat te zompen op je dakterras, warme cola onder handbereik, een smeltende stereo waaruit af en toe een geluid kwam. Welke muziek kon jou toen zo ver krijgen om enkele danspasjes te maken?

Bij mij was het aanvankelijk Hips Don’t Lie van Shakira en Wyclef Jean. Al vind ik de titel belachelijk – ik heb nog nooit een liegende heup gezien – en Wyclef Jean irritant, omdat zijn enige bijdrage aan liedjes altijd is dat hij op onbewaakte momenten een woord kreunt, in dit geval ‘Shakira, Shakira’, ik was toch gecharmeerd van dit liedje. Dat merkte ik doordat ik, elke keer als het aanstond, met mijn handen in de lucht ging zwaaien.

Maar halverwege de zomer werd het lied Rampeneren in mijn leven geïntroduceerd. Het was er al een tijdje, maar ik had daar amper iets van gemerkt.

Rampeneren, kan ik concluderen nadat ik het 63.982 keer heb beluisterd, is de zomerhit van 2006.

Ten eerste zit er veel seks in, al begrijp ik af en toe niet helemaal wat Ali B, zijn meezingende neef Yes-R en hun vrienden van de Party Squad, allemaal insinueren. Ik snap het nog als het gaat over ‘mijn lange jiggy jiggy’ en ‘mijn lala’, maar als ze zingen ‘Ik laat jou je kontje pieren’ vermoed ik dat dat iets met seks te maken heeft, maar wat precies, geen idee. Het zou ook zomaar over sportvissen kunnen gaan.

Er is ook sprake van een goede beat (ik klink nu als de hoogbejaarde muziekrecensent die ik onlangs op de radio hoorde zeggen: „Rap is het snel spreken op muziek, en hiphop is de lifestyle die daarbij hoort”).

Het leukst is de rijmdwang waar Ali zich aan onderwerpt, zodat je Sinterklaasgedicht-regels krijgt als ‘Ga nou niet zo para doen/ als ik sta op je Prada-schoen’. En de lieve Nederlandserigheid van deze rappers. Soms komt er ineens een zin doorheen die zo van de jongerenwelzijnswerker lijkt te komen. Yes-R rapt: ‘Ali B, mijn neef is hier/ En jij doet mee op jouw manier.’ Ja hoor, Yes-R, ik doe mee. Op mijn manier.

    • Aaf Brandt Corstius