Günter Grass: `men maakt van mij een onpersoon`

rotterdam. Günter Grass is geschrokken van de reacties op zijn bekentenis gediend te hebben bij de SS. Hij voelt zich er persoonlijk door gekwetst, zo zei hij gisteren tegen het persbureau DPA. ”Het is, zeker bij enkele personen, ook een poging om een onpersoon van me te maken.” De Duitse schrijver was verheugd dat er ook tegenstemmen hadden geklonken. ”Ik kan slechts hopen dat enkele commentatoren mijn boek nauwkeurig zullen lezen.” In zijn nieuwe boek Beim Häuten der Zwiebel (Bij het pellen van de ui), dat op 1 september verschijnt, schrijft Nobelprijswinnaar Grass (78) over zijn dienst bij de Waffen SS in Dresden.

Dit weekeinde maakte hij in een interview met de Frankfurter Allgemeine Zeitung bekend dat hij in 1944 en 1945 dienst had gedaan bij de Waffen SS. Afgezien van Grass` eigen bekentenis zijn er tot nu toe geen feiten naar voren gekomen die dit bevestigen. Sommigen critici verdenken Grass van een stunt om de verkoop van zijn boek te bevorderen.