Gratis krant nu bezorgd bij Denen

Een half miljoen huishoudens in Kopenhagen en Århus krijgen vanaf vandaag een gratis dagblad in de bus, Dato. Dit is een uitgave van Det Berlingske Officin, Denemarkens grootste krantenconcern. Het initiatief werd vorige week genomen. Redacteuren werden van andere redacties binnen het concern gehaald. Gisteren viel het besluit de krant daadwerkelijk te maken. Vandaag ligt hij op de mat.

Het is een stap in de totale krantenoorlog die in het land woedt. Morgen brengt concurrent JP/Politikens Hus eveneens een gratis huis-aan-huisdagblad uit: 24 Timer. Metro International komt eind deze maand met een gratis middagkrant in Kopenhagen. Al deze initiatieven zijn niet los te zien van de aankondiging van het IJslandse concern Dagsbrún om in de loop van het najaar met een gratis kwaliteitskrant op de Deense markt te komen, Nyhedsavisen.